Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Lliurament dels Premis Àgora Cultural

Lliurament dels Premis Àgora Cultural

Vestíbul del Consell General, 24 de maig de 2017.

El vestíbul del Consell General ha acollit un any més el lliurament dels Premis Àgora Cultural. En aquesta edició, els premiats per la plataforma d'entitats culturals d'Andorra han estat el pastisser Josep Vives Molins, el fotògraf Jaume Riba Sabaté i la directora del Cor dels Petits Cantors del Principat d'Andorra, Catherine Metayer. 

Durant l'acte s'ha llegit el Manifest Cultural de l’any, a càrrec del secretariat 2017, i s'ha reconegut la trajectòria de les persones premiades, que han contribuït des dels respectius àmbits a la cultura del país. Després de la glossa dels seus mèrits, se’ls ha lliurat un diploma signat pel president del Grup de Creació la Xarranca, secretariat Àgora Cultural 2017, en nom de totes les entitats, i una escultura de Philippe Lavaill.

En la celebració del Dia de la Cultura han intervingut igualment l’artista Emma Regada, amb una performance titulada 'Mulla't per la cultura', el violoncel·lista Jordi Albelda de l’Institut de Música d’Andorra la Vella i el Cor dels Petits Cantors del Principat d’Andorra.

Les entitats que formen l'Àgora Cultural són: Associació Grup de Creació - La Xarranca, Amics dels Orgues de les Valls d’Andorra, Associació Andorrana del Còmic, l’Animació i la Il·lustració, Associació de Meteorologia d’Andorra i Ciències de l’Atmosfera, Associació de Músics d’Andorra, Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra, Associació Fallaires d’Andorra la Vella, Associació Musical i d’Amics de Mozart, Associació per la Defensa de la Natura, Associació Sociocultural Averroes, Castellers d’Andorra,Centre de la Cultura Catalana, Cercle de les Arts i de les Lletres, Cineclub de les Valls, Coral Casamanya, Esbart Santa Anna, Federació Andorrana de Fotografia, Grup d’Amics de les Matemàtiques d'Andorra, Grup de Folklore Casa de Portugal, ICOM Andorra, Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella, Orfeó Andorrà, Societat Andorrana de Ciències, Velles Cases Andorranes.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu del lliurament dels Premis Àgora Cultural:

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Amics,

Abans de procedir a la cloenda musical de l’acte, voldria adreçar-vos unes breus paraules per felicitar els premiats.

Un any més, la plataforma d’entitats Àgora Cultural ha reconegut perfils molt diversos però que, en canvi, tenen una cosa en comú: es tracta de persones que, en els respectius àmbits, han anat més enllà de la dedicació i l’excel·lència professional per posar llur saber i vocació al servei de la Cultura, al servei d’Andorra. Per aquest motiu, des de la institució que represento, el Consell General, us vull agrair molt sincerament la vostra tasca, la vostra obra.

Tots tres heu merescut parlaments excel·lents, permeteu-me tanmateix una breu referència personal.

Al Sr. Josep Vives i Molins, perquè ha contribuït a la cultura des de la més gran generositat i des de l’orgull de l’ofici ben fet, amb la grandesa de l’artesà o l’artista, que fins al Romanticisme eren la mateixa cosa. Segur que molts dels seus amics l’haurien volgut acompanyar aquí –de fet, molts ja hi sou. Penso per exemple en el Joan Brossa, de qui tenim obra en aquesta mateixa casa. I tants altres. Moltes gràcies.

Al Sr. Jaume Riba i Sabaté, a l’amic Jaume, amb qui sovint ens trobem per aquestes muntanyes, exconseller general, posseïdor d’una mirada pròpia, que ens ha fet descobrir i redescobrir els nostres paisatges i, amb ells, una part de nosaltres mateixos. Moltes gràcies.

A la Sra. Catherine Metayer, ànima del Cor dels Petits Cantors, de qui el Sr. Josep Dallerès ens ha explicat la seva trajectòria i tots els seus mereixements,  que transmet als més joves l’amor per la música i, amb ell, un seguit de valors –la responsabilitat, l’esforç, la companyonia- que els ajuden a créixer. Moltes gràcies.

Tots i cadascun de vosaltres, però també totes i cadascuna de les entitats que formeu part de la plataforma Àgora Cultural, heu dedicat i dediqueu una part del vostre temps a la creació, la transmissió i la promoció de la cultura. Vull encoratjar-vos a no defallir malgrat les dificultats que us pugueu trobar i a seguir endavant amb la mateixa il·lusió que us ha portat fins aquí.

Amb actes com el d’avui es fa palès el valor de la cultura com a element de cohesió, però també de coneixement perquè la cultura ens fa més savis, ens fa millors, i no cal dir-ho, de reconeixement. D’aquest reconeixement que de vegades tant ens costa. Ens hem retrobat novament per recordar-ho, amb l’impuls de la societat civil i el suport de les institucions públiques.

Senyores i senyors,

La cultura és la tradició que hem heretat. La cultura és la nostra identitat present. La cultura és –no ho oblidem- el llegat que deixarem a les generacions futures.

A l’inici de l’acte l’Emma Regada ens convidava, en primera persona i literalment, a mullar-nos per la cultura. Jo, no de manera literal però sí metafòrica, m’afegeixo a aquesta crida. Vosaltres ja ho feu cada dia, des del Consell General ens comprometem també a mullar-nos per la Cultura.

Moltes gràcies i bona nit. 

Galeria d'imatges