Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Una delegació del Consell General participa en la sessió d'hivern de l'APCE

Una delegació del Consell General participa en la sessió d'hivern de l'APCE

Estrasburg, 31 de gener del 2020

Una delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Oliver Alis (Grup Parlamentari Terceravia-Unió Laurediana-Independents), ha participat en una sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.

Un dels aspectes més rellevants que han tingut lloc durant aquesta sessió ha estat el nomenament del nou President de l’APCE, resultant elegit el Sr. Hendrik Daems (Bèlgica, ADLE), que ha reemplaçat a la Sra. Liliane Maury Pasquier (Suïssa, SOC), que ha ocupat aquest càrrec els darrers dos anys.

També cal destacar el nomenament del Sr. Pere López com a representant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) al Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO). El GRECO té l’encàrrec d’assegurar el compliment dels estàndards anticorrupció del Consell d’Europa per part dels Estats membres a través d'un procés dinàmic de revisió recíproca que ajuda a identificar els buits en les polítiques nacionals contra la corrupció i, per tant, recomana als Estats membres a dur a terme les reformes legislatives, institucionals i pràctiques necessàries.

Després d’adoptar per unanimitat l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va procedir a la verificació de poders d’algunes delegacions que han renovat als seus parlamentaris, essent contestats els poders de nou delegacions. A sis d'aquestes delegacions (Macedònia, Polònia, Portugal, San Marino, Suècia i Suïssa), se’ls demana de respectar el reglament de l'Assemblea que estipula que les delegacions parlamentàries nacionals han “d’incloure un percentatge de membres del sexe menys representat, com a mínim igual a l'actual en els seus parlaments i, com a mínim, un membre del sexe menys representat hauria de ser designat com a representant.”. A dues delegacions (Espanya i Moldàvia) se’ls recorda que les delegacions “han d'estar formades de tal manera que es garanteixi una representació justa dels partits o grups polítics que figuren en els seus parlaments.”. Els poders d'una delegació nacional (Federació Russa) han estat contestats tant per raons substancials, es refereix a una recent proposta per canviar l'equilibri constitucional entre el dret nacional i internacional, així com la situació a Geòrgia, com per raons formals, que es basa en el fet que els vots del territori ocupat de Crimea s'han tingut en compte en l'elecció del Parlament rus i també que alguns membres de la delegació russa estan actualment sotmesos a sancions per part de la Unió Europea. Finalment durant la sessió, les contestacions de poders des les anteriorment citades delegacions van ser rebutjades per la Comissió del Reglament, procedint després novament a la ratificació en l’Assemblea dels poders d’aquestes delegacions.

Seguidament es va acordar organitzar un debat d’urgència sobre Obligations internationales concernant le rapatriement des enfants des zones de guerre et de conflits, i un debat d’actualitat sobre Développements récents en Libye et au Moyen-Orient: quelles conséquences pour l’Europe?.

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com Le fonctionnement des institutions démocratiques en Pologne, Menaces sur la liberté des médias et la sécurité des journalistes en Europe; La protection de la liberté de religion ou de croyance sur le lieu de travail; Procédure complémentaire conjointe entre le Comité des Ministres et l’Assemblée parlementaire en cas de violation grave par un État membre de ses obligations statutaires; L'évolution de la procédure de suivi de l'Assemblée (janvier-décembre 2019); La démocratie piratée? Comment réagir?; Tourisme pour la transplantation d'organes i Lutter contre le trafic de tissus et de cellules d’origine humaine van generar la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que van voler expressar les seves opinions al respecte.

Cal assenyalar que el Sr. Pere López ha intervingut durant el debat conjunt sobre Action concertée contre la traite des êtres humains et le trafic illicite de migrants i Disparitions d’enfants réfugiés ou migrants en Europe, debat que ha suscitat l’interès dels parlamentaris europeus.

Durant aquesta sessió, el Sr. David Zalkaliani, ministre d’Afers Estrangers de Geòrgia, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari i han respost a les qüestions que han plantejat els parlamentaris, la Sra. Salome Zourabichvili, presidenta de Geòrgia, el Sr. Igor Dodon, president de la República de Moldàvia, i la Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

D’altra banda, els membres de la delegació van aprofitar la seva estada al Consell d’Europa per reunir-se amb els Srs. György Bergou, secretari executiu dels òrgans del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB), i Giovanni Battista Celiento, administrador del Secretariat de l’Acord Parcial sobre el Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB). El CEB és una entitat financera multilateral de vocació exclusivament social, fundada l’any 1956, que té com a finalitat invertir en projectes socials que promouen la inclusió i ajuden a millorar les condicions de vida de la població més vulnerable d'Europa.

A més del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

www.assembly.coe.int/nw/Home-FR.asp

Galeria d'imatges