Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / La delegació del Consell General a l’OSCE-PA participa al seminari telemàtic sobre les implicacions econòmiques i de seguretat generades per la pandèmia de la COVID-19.

La delegació del Consell General a l’OSCE-PA participa al seminari telemàtic sobre les implicacions econòmiques i de seguretat generades per la pandèmia de la COVID-19.

22 d'abril del 2020

El seminari online ha aplegat prop de 100 participants de 53 països membres. Per part del Consell General hi ha participat el cap de la Delegació, Ferran Costa (GPL) i el conseller general i membre de la Delegació, Roger Padreny (GPS).

El seminari pretén ser una plataforma pels responsables polítics de la regió de l'OSCE que els permeti compartir idees i lliçons apreses sobre temes que van des de la repercussió econòmica i social de la pandèmia fins a l'impacte previst de les contra-mesures dirigides a mitigar la crisi, així com el paper dels parlaments nacionals en un context d'emergència fins a la importància dels principis estratègics de prevenció i bon govern (per exemple, en el sector de la salut pública) per evitar futurs brots similars.

La sessió ha estat moderada pel Secretariat Internacional de l'OSCE, i ha estat inaugurada pel president de l'OSCE, el Sr. George Tsereteli, i les intervencions introductòries de dos experts d'alt nivell: Giovanni Tria, exministre italià d’ Economia i Finances i  Jeffrey Schlagenhauf, secretari general adjunt de l’OCDE.

El debat ha permès  fomentar l’intercanvi d’opinions i lliçons apreses entre els membres dels diferents parlaments participants.

Segons les prediccions del Fons Monetari Internacional (FMI), el xoc per a l’economia mundial generada per l’esclat COVID-19 potser serà més greu que la crisi financera global del 2018. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) estima que el bloqueig afectarà directament sectors que arriben fins a un terç del PIB de les principals economies. Segons l’OCDE, el sector turístic s’enfronta a una disminució de la producció de fins al 70% i moltes economies cauran en una recessió. Si bé les previsions econòmiques professionals canvien cada dia i les previsions d’aquest tipus segueixen sent molt volàtils, la majoria d’experts semblen estar d’acord amb l’expresident del Banc Central Europeu, Mario Draghi, a demanar accions immediates i dràstiques, ja que “el cost de la vacil·lació pot ser irreversible”.

Molts governs nacionals han introduït mesures d'emergència per contrarestar el descens de les seves economies. Davant un problema econòmic global cal una resposta econòmica global.  Si bé les primeres conseqüències econòmiques negatives de la crisi ja són visibles (per exemple, tancament de petites i mitjanes empreses, creixement de les taxes d’atur, xocs en els mercats financers, escassetat a les cadenes de subministrament, etc.) deixant els més vulnerables especialment exposats, a més llarg termini. Les repercussions encara s'han de comprendre del tot, dificultant la presa de decisions informada en aquest moment crític.

 

Galeria d'imatges