Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / L’atac militar de Rússia a Ucraïna ha centrat la sessió d’hivern de l’OSCE-PA

L’atac militar de Rússia a Ucraïna ha centrat la sessió d’hivern de l’OSCE-PA

Consell General, 25 de febrer del 2022

L’inici de l’atac militar de Rússia a Ucraïna, la matinada de dijous, ha alterat l’agenda de la Sessió d’hivern de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE que s’ha celebrat a Viena aquesta setmana. La sessió s’ha organitzat en format híbrid: els caps de delegació han assistit presencialment a les reunions que han tingut lloc a Viena mentre que la resta de membres de la delegació han hagut de seguir els treballs en format online.

La delegació del Consell General ha comptat amb la participació dels Consellers: Ferran Costa (el qual com a cap de Delegació ha estat present a Viena); Roger Padreny i Sandra Codina (en format on line).

Els parlamentaris participants en la reunió de la Comissió permanent van instar el final immediat de les hostilitats i el retorn a la diplomàcia. Uns 28 parlamentaris van prendre la paraula en un debat obert, la majoria expressant una clara oposició a la incursió i una profunda preocupació per la vida dels civils a Ucraïna. El Cap de la Delegació del Consell General, Ferran Costa, també va intervenir per recordar el compromís d’Andorra amb la independència, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudesinternacionalment. Costa també va fer una crida a totes les parts perquè iniciïn un diàleg i facin ple ús dels canalsdiplomàtics i dels mecanismes internacionals per trobaruna solució pacífica, política i sostenible al conflicte a l'estd'Ucraïna.

El president en exercici de l'OSCE i ministre d'Afers Exteriors polonès, Zbigniew Rau, la presidenta de l'OSCE-PAMargareta Cederfelt, i el president del Parlament austríac Wolfgang Sobotka, van reiterar el paper de l'OSCE per facilitar el diàleg i la creació de confiança.

La secretària general de l'OSCE, Helga Schmid també va condemnar, en els termes més contundents, l'acció militar russa contra Ucraïna.

"No calia que fos així però Rússia va optar per la força enlloc del diàleg. Es va oferir diàleg per part de ll'OSCE, per la seva presidència polonesaPer altres. Incloent l'OTAN, els EUA i les capitals europees. Les opcions de diàleg no es van esgotar", va dir Schmid.

Acabada la reunió de la Comissió Permanent va tenir lloc el debat conjunt de les tres Comissions generals de l’OSCE-PA on hi van participar, a banda de Ferran Costa,  la resta de membres de la Delegació: Roger Padreny i Sandra Codina. 

Durant el debat obert, el cap de la delegació d'Ucraïna, Mykyta Poturaiev, va descriure la situació a què s'enfronta el seu país, amb operacions militars a gran escala a les ciutats més grans d'Ucraïna. Va advertir que si Ucraïna cau, no hi haurà seguretat europea.

Parlamentaris de tota l'àrea de l'OSCE van expressar la seva alarma per l'actual situació de seguretat, i diversos van remarcar que els recents avenços representen una gran amenaça per a la pau no només a Ucraïna sinó a tota Europa.

Posteriorment ha tingut lloc la reunió de les tres comissions generals que han servit per discutir les idees preliminars que els ponents de cadascuna de les comissions estan treballant per incorporar als seus informes i projectes de resolució que es presentaran durant la Sessió Anual que tindrà lloc el mes de juliol aBirmingham, Regne Unit. 

Per la tarda,  va tenir lloc lreunió de la Comissió generald'Afers Polítics i de Seguretatpresidida pel diputat nord-americà Richard Hudson. Aquesta comissió va centrar el seu debat en l'augment de les tensions a l'àrea de l'OSCE i en la necessitat d'un diàleg interparlamentari. A la reunió hi va assistir el Conseller General, Roger Padreny. 

Divendres al matí es van reprendre els treballs amb la segona part de la reunió de la Comissió permanent que vaservir perquè el Secretari General, Roberto Montella, i la Presidenta de l’Assemblea Margareta Cederfelt,exposessin les línies generals dels seus informes.

Per la tarda, la Comissió general d’afers econòmics, ciència, tecnologia i medi ambient, presidida pel diputat espanyol, Pere Joan Pons, va centrar els seus treballs en la necessitat de promoure un enfocament comú de l'OSCE en la promoció de la seguretat econòmica i ambiental. També es va celebrar un debat obert entorn al tràfic de persones en una economia globalitzada. A aquesta reunió hi ha assistit, en format on line, el membre de la Delegació del Consell General, Roger Padreny, i Ferran Costa de manera presencial. 

Per últim ha tingut lloc la reunió de la Comissió general per a la democràcia, drets humans i qüestions humanitàries sota la presidència de la diputada francesa, SereineMauborgneA la reunió hi ha assistit la Consellera General, Sandra Codina i el Cap de la Delegació, Ferran Costa. La Comissió ha debatut entorn al periodisme com a condició prèvia per a la justícia i l'estat de dret

 

 

Galeria d'imatges