Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General participa en la Sessió de tardor de l'OSCE-PA

El Consell General participa en la Sessió de tardor de l'OSCE-PA

Consell General, 4 de novembre del 2021

La Delegació del Consell General a l’OSCE-PA encapçalada per Ferran Costa (GPL) i integrada per Roger Padreny (GPS) i Sandra Codina (GPD) han participat en els treballs i conferències de la Sessió de Tardor de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE que s’ha desenvolupat, per segon any consecutiu, de manera online. 

La greu situació humanitària, política i econòmica que viu l’Afganistan, des que el passat estiu van prendre el poder els Talibans, ha centrat la conferència parlamentària que ha comptat amb la intervenció de la Sra. Tuula Yrjölä, ambaixadora i directora del Centre de prevenció de conflictes de l’OSCE (CPC). Yrjölä ha recordat que tot i que Afganistan no ha estat mai membre de l’OSCE, si que ha estat durant 18 anys soci per a la cooperació a l’OSCE.

En aquest sentit l’OSCE pot actuar però no com a organització humanitària, sinó que amb tot allò que aporti un valor afegit com la formació de fronteres o la lluita contra el tràfic d’essers humans. El concepte de seguretat de l’OSCE és integral per aquest motiu ha defensat la necessitat de donar una resposta àmplia, flexible i holística a la situació d’Afganistan. 

A la Conferència també han intervingut els presidents de les tres comissions permanents de l’OSCE-PA els quals han denunciat que l’actual règim dels talibans suposen una amenaça per a la seguretat ja que hi ha un risc molt elevat de que l’Afganistan es converteixi en un refugi per a futurs terroristes. També s’han denunciat les greus violacions als drets humans, a dones i nens, així com la previsió de que durant els propers mesos d’hivern empitjori l’actual crisi econòmica que pateix el país. 

De la seva banda, la presidenta, Margareta Cederfelt (Suècia) ha recordat que l’OSCE-PA té la responsabilitat d’utilitzar la diplomàcia parlamentària i el multilateralisme per garantir una resposta més coordinada. 

Durant el matí s’ha celebrat la del Fòrum pel Mediterrani. En aquest cas, l’escalfament global i altres efectes provocats pel canvi climàtic han centrat bona part del debat. Els participants han fet una crida per efectuar accions més ambicioses i reforçar el diàleg i la cooperació entre tots els països del Mediterrani per fer front de manera conjunta als efectes del canvi climàtic i també fixar mitjans comuns de prevenció. En aquest sentit, el representant especial pels Afers Mediterranis, Pascal Allizard (França), ha anunciat la intenció de celebrar una trobada, en els propers mesos, amb els estats mediterranis per afrontar d’una manera més coordinada i conjuntament aquestes accions. 

La Sessió de tardor va iniciar-se ahir amb la reunió de la Comissió permanent on hi va participar el cap de la Delegació, Ferran Costa i on es van presentar els informes de la presidenta, del secretari general i del tresorer. 

Els membres van plantejar preocupacions relacionades amb els conflictes en curs a l'àrea de l'OSCE, la crisi climàtica i la migració, així com la necessitat de fomentar un compromís parlamentari sostingut en tots aquests fronts.

Galeria d'imatges