Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General organitza un col·loqui pel Dia contra la Violència vers les Dones centrat en la denúncia

El Consell General organitza un col·loqui pel Dia contra la Violència vers les Dones centrat en la denúncia

Coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, el Consell General acollirà dimecres vinent, 25 de novembre, un col·loqui per aclarir dubtes sobre la denúncia en cas d’agressió, tenint en compte que es tracta d’un dels passos que sol costar més a les víctimes.

L’acte, que ha estat organitzat per la Comissió Legislativa d’Afers Socials, comptarà amb la participació de Laura López, advocada i fins fa poc assessora jurídica de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona, i Benjamí Rascagneres, comissari del Cos de Policia. Moderarà el debat la periodista Noemí Rodríguez.

La presidenta de la Comissió d’Afers Socials, Sílvia Bonet, recorda que “el fet que hi hagi una denúncia permet posar en marxa tota una sèrie de dispositius de protecció, tant per la víctima com pels seus fills o altres familiars”. Per tant, l’objectiu del col·loqui és que “el públic tingui tota la informació, pugui saber què vol dir realment denunciar i quins efectes té”. Sobre la por a denunciar, Bonet considera que aquesta té a veure sobretot amb els sentiments de la víctima cap a l’agressor, ja que “si el denuncia, hi ha la por que no hi pugui haver una reconciliació. Cal pensar que l’agressor promet cada vegada que aquella serà l’última”.

Amb relació a aquesta qüestió, la vicepresidenta de la Comissió d’Afers Socials, Patrícia Riberaygua, opina que “el pas de fer la denúncia és molt difícil per moltes raons. Perquè hi ha els fills, els sentiments cap a l’agressor... I també de vegades tenen por de quedar-se sense recursos econòmics. Llavors no fan aquest pas, o el fan i a l’últim moment retiren la denúncia. Ens agradaria tenir l’opinió dels agents que intervenen en aquests moments, en el moment de la denúncia, per veure el perquè d’aquesta dificultat i resoldre dubtes”.

Des de la Comissió Legislativa d’Afers Socials subratllen igualment la tasca de l’Equip d’Atenció Integral a la Dona. En aquest sentit, Bonet assegura que “ha de ser partícip sempre, tant si hi ha denúncia com si no n’hi ha. Si no hi ha denúncia perquè la dona encara té dubtes o no se sent prou valenta per fer aquest pas, l’Equip és evidentment el recurs de què disposem per fer tota aquesta tasca de suport a la víctima i a la seva família, i per ajudar-la mentre no pren aquesta decisió”. De la seva banda, Riberaygua assenyala que l’Equip “fa anys que funciona. Totes les persones que hi van són ateses psicològicament i jurídicament. A més, l’hem reforçat amb la Llei per l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica que vam aprovar la legislatura passada. Tots els agents tenen els seus mecanismes d’actuació i, amb la llei, hem reforçat també la prevenció”.

La presidenta de la Comissió Legislativa d’Afers Socials creu que és molt important que les dones víctimes de violència “sàpiguen que no estan soles. Andorra ha treballat des de fa molts anys en el desplegament de tots aquests recursos socials, per lluitar contra la violència de gènere d’una banda i, de l’altra, per intentar ajudar les víctimes de violència a sortir d’aquesta situació i poder tornar a ser dones felices, que puguin continuar la seva vida”.

Lloc: vestíbul del Consell General

Dia: dimecres 25 de novembre

Hora: 19.30h

 

+ info

Galeria d'imatges