Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General inicia la transcripció de les actes històriques que es remunten a l'any 1289

El Consell General inicia la transcripció de les actes històriques que es remunten a l'any 1289

Casa de la Vall, 21 de desembre del 2023

El síndic general, Carles Ensenyat, durant la roda de premsa

Descarrega l'imatge (mida original)

El Consell General inicia el projecte de transcripció de les actes històriques de la institució. Una tasca ingent que s’allargarà durant anys i que preveu publicar en format digital totes les actes i documents anàlegs que consten als diversos fons arxivístics.

La transcripció de les actes manuscrites s’està duent a terme segons els criteris actuals de transcripció paleogràfica, tasca que desenvolupen historiadors paleògrafs vessats en la lectura de documentació històrica, concretament en llatí, català antic medieval i de l’època moderna.

L’equip tècnic, dirigit per Jordi Guillamet, historiador medievalista de reconegut prestigi a Andorra, s’anirà formant segons les necessitats de transcripció dels documents i del llenguatge en què estiguin escrits. Així mateix, Guillamet compta des dels inicis amb Ignasi Baiges, professor, doctor, catedràtic de la Universitat de Barcelona i reconegut paleògraf medievalista, que ha participat en diversos treballs com a paleògraf a Andorra des dels anys 80 i fins a l’actualitat.

De fet, el projecte de transcripció ja ha començat a donar els primers fruits amb la publicació de dinou documents, que van des de l'any 1289, el més antic, fins al 1419, el més modern. D'entre aquests dinou documents, dos són inèdits i la resta ja havien estat publicats abans en obres dels juristes i historiadors Ferran Valls i Taberner, Cebrià Baraut, Ignasi Baiges, Mariona Fages i l'actual presidenta suplent del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Susanna Vela.

Aquests documents proven que la tradició parlamentària andorrana és molt anterior a la data que tradicionalment s'havia tingut en compte, l’any 1419, quan el Privilegi del bisbe Francesc de Tovia legitima l'òrgan del Consell de la Terra.

En la roda de premsa de presentació del projecte, el síndic general, Carles Ensenyat, ha manifestat que "les actes amb les que comencem aquest projecte daten de l’any 1289 i, per tant, evidencien que venim de lluny" fet que demostra que "el parlamentarisme andorrà no va tenir un acte fundacional, constitutiu, sinó que és fruit d'un llarg procés de sedimentació i consolidació". A més, Ensenyat ha afegit que "la transcripció de totes les actes històriques del Consell General permetrà accedir a una informació imprescindible per conèixer el nostre passat i fomentarà la recerca històrica sobre Andorra, permetent als historiadors, i al públic en general, la lectura i accés a les actes".

Totes les actes històriques del Consell General es podran consultar en l'apartat de 'Documentació' del web del parlament i també a través de consellgeneral.ad/actes-historiques.

 

Podeu tornar a veure la roda de premsa AQUÍ

Galeria d'imatges