Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General acull una conferència sobre polítiques d'igualtat

El Consell General acull una conferència sobre polítiques d'igualtat

El vestíbul del Consell General ha acollit la conferència 'La igualtat pel bé comú', organitzada conjuntament amb el Ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior del Govern d'Andorra, en el marc dels treballs que s'estan duent a terme per a l'elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat.

La conferència ha estat impartida per Maria del Mar Serna Calvo, exconsellera de Treball de la Generalitat de Catalunya i Vicepresidenta i sòcia fundadora de l’Associació de Dones Jutges d’Espanya, i per Xavier Torrens Llambrich, sociòleg, politòleg i professor de ciència política de la Universitat de Barcelona. Els dos ponents, experts en l’àmbit de la igualtat i l’anàlisi política, han exposat el seu punt de vista sobre la necessitat de legislar en aquest sentit, i els costos que té per a un país la no eradicació de qualsevol tipus de desigualtat i discriminació. 

Constitució de la Taula Transversal de Treball

Just abans de la conferència s'ha constituït, a la Biblioteca Martí Salvans del Consell General, la Taula Transversal de Treball per a l'elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat. La Taula Transversal de Treball compta amb la participació de representants de les diferents entitats socials del país que treballen amb grups i col·lectius vulnerables (gent gran, infància i joventut, dones, persones amb discapacitat, migrants i el col·lectiu LGTBIQ). Aquesta taula neix amb l’objectiu de fer arribar al Govern i al Consell General el punt de vista de les associacions amb relació a la igualtat i la no discriminació al Principat d’Andorra. 

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la conferència 'La igualtat pel bé comú':

Distingides autoritats,
Senyores i senyors,
Bona tarda i benvinguts al Consell General.

En paraules de Leonard Cohen: “Hi ha una guerra entre el ric i el pobre/ una guerra entre l’home i la dona/ hi ha una guerra entre el d’esquerres i el de dretes/ una guerra entre el blanc i el negre/ una guerra entre el parell i el senar”.

Efectivament la diversitat se sol viure com a diferència i, sovint, com una excusa per a la discriminació i, en última instància, per a l’enfrontament. El darrer ple de la legislatura passada, concretament el 15 de gener de 2015, el Consell General aprovava una Proposta d’acord per promoure la igualtat de gènere des d’aquesta institució. Aquest acord incloïa el compromís d’elaborar un Llibre Blanc de la Igualtat, amb el suport del Govern i en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Andorrans.

El cert és que, per fer efectiu el principi d’igualtat i no-discriminació que propugna la nostra Constitució, calia anar més enllà de les desigualtats de gènere i, per aquest motiu, la Taula Transversal de Treball que s’ha constituït aquesta tarda mateix per fer aportacions des de la societat civil a l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat, inclou representants d’entitats que treballen amb col·lectius diversos: dones, gent gran, joves i infants, persones amb diferents orientacions i identitats sexuals, immigrants, persones amb discapacitat, etcètera. Vull aprofitar aquest acte públic per reconèixer la tasca que duen a terme, dia a dia, des de les respectives organitzacions, i agrair-los la seva implicació en aquest projecte.

Per compaginar la feina amb la reflexió, i coincidint amb la primera reunió de la Taula Transversal de Treball, s’ha convidat avui a dos experts per parlar de “La igualtat pel bé comú”. La igualtat que pot dir-se de moltes maneres, entesa com a igualtat d’oportunitats o com a equitat, és un valor de justícia social i cohesió.

És un plaer comptar amb la presència de la Sra. Mar Serna, exconsellera de Treball de la Generalitat de Catalunya i vicepresidenta i sòcia fundadora de l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya, i el Sr. Xavier Torrens, sociòleg, politòleg i professor de ciència política de la Universitat de Barcelona. Moltes gràcies per ser aquí amb nosaltres.

I moltes gràcies a tots vostès per la seva assistència.

Galeria d'imatges