Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General acull la conferència 'La discapacitat a Suècia' a càrrec de Juan Carlos Cebrián

El Consell General acull la conferència 'La discapacitat a Suècia' a càrrec de Juan Carlos Cebrián

La ponència, organitzada pel Ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior, ha estat a càrrec d'un expert en polítiques socials sobre discapacitats, amb una àmplia experiència tant política com associativa al país on ha residit la major part de la seva vida. Cebrián ha insistit en la importància de fer accessible la informació i de tractar la discapacitat des de la transversalitat.

Paraules de benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la conferència 'La discapacitat a Suècia vista per un pare, un polític i un president d'Associació:

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

Acollim avui, a proposta del Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, la conferència ‘La discapacitat a Suècia vista per un pare, polític i president d’associació’ a càrrec de Juan Carlos Cebrián. Cebrián, que va néixer a Girona però resideix a Estocolm, ha treballat durant més de 25 anys en polítiques sobre discapacitat i aquesta tarda ens parlarà del model suec.

Els països del sud d’Europa ens mirem el països del nord com a paradigma de l’Estat del benestar. De ben segur que en podem aprendre molt, d’un país que, a finals dels anys 90, va tancar les institucions i residències per a discapacitats, entenent que una societat oberta no pot ser una societat excloent i que la discapacitat ha de ser present a tot arreu, en tots els àmbits.

Fa poc més de tres anys, en concret el 10 d’octubre del 2013, el Consell General va aprovar la ratificació del Conveni relatiu als drets de les persones discapacitades i el seu Protocol opcional. Un Conveni que pretén el ple reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat, així com de la seva aportació al conjunt de la societat. I que ho fa a partir d’un seguit de principis, com són el respecte per la dignitat i l’autonomia individual de les persones, la no discriminació, el respecte per la diferència o la participació i la integració plenes i efectives en la societat.

Aquests principis tenen una clara correspondència amb la nostra Constitució, que en el seu article 6.2 ens recorda que: “Els poders públics han de crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives”. És a dir, apel·la a l’adopció de polítiques públiques que garanteixin la consecució d’aquesta igualtat i llibertat.

Abans de cedir la paraula al ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, voldria saludar i agrair la tasca de les entitats i associacions que treballen, dia a dia, per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat al nostre país.

Moltes gràcies, i moltes gràcies als assistents a aquest acte.

Fotografies: SFGA

Galeria d'imatges