Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Cloenda del 71è Congrés de la Comissió Internacional per a l’estudi de la història de les Assemblees Parlamentàries i Representatives (CIHAPR)

Cloenda del 71è Congrés de la Comissió Internacional per a l’estudi de la història de les Assemblees Parlamentàries i Representatives (CIHAPR)

Punt i final a tres dies de debat i reflexió entorn a l'evolució de les assemblees representatives als parlaments democràtics

La cloenda ha anat a càrrec d’Albert Villaró, director tècnic de l’IEA i el president de la CIAHPR, Sr. Joseba Agirreazkuenaga. Durant tres dies el Centre de Congressos d'Andorra la Vella ha estat l’escenari d’aquest Congrés on s'han abordat els processos plantejats per les primeres assemblees participatives per convertir-se en parlaments democràtics així com l'evolució d'aquestes al llarg de la història.

Enguany se celebren els 600 anys del Consell de la Terra i la voluntat del Consell General ha estat impulsar la recerca i la promoció del coneixement donant a conèixer el recorregut de la seva institució representativa. Durant la cerimònia d'obertura el President de la CIAHPR, el Sr. Joseba Agirreazkuenaga, va remarcar com el ‘parlament andorrà ha estat l’únic –dels Pirineus– que havia sobreviscut amb continuïtat i en pau’.

Durant la conferència inaugural, Joan Massa, ex-secretari general dels Serveis del Copríncep Episcopal, amb la ponència 'Les institucions representatives i parlamentaries d'Andorra: del Consell de la Terra (1419) als nostres dies', va analitzar els punts clau de la història parlamentària andorrana: des del pacte de 1278 com a Constitució fins arribar a la idea de  Constitució com a pacte tal i com s’entén avui.

Les sessions que avui finalitzen han comptat amb ponències i intervencions d’experts estudiosos de la història parlamentària.

Els debats i reflexions realitzades en el marc d’aquestes sessions ens han ofert una oportunitat de conèixer amb profunditat l’evolució històrica de les assemblees parlamentàries -tant en l’àmbit nacional com l’internacional-.

Entre les qüestions i debats tractats durant aquests tres dies, destaquen:

  • De les vistes comtals al Consell de la Terra: els antecedents medievals del parlamentarisme andorrà (segles XII-XV) a càrrec de l’historiador Carles Gascón autor de l’estudi historiogràfic encarregat pel Consell General a l'entorn del Consell de la Terra.
  • Les Corts a Portugal durant l’edat mitjana: “debats regionals” de la Professora Maria Helena Da Cruz Coelho (Universitat de Coïmbra)
  • La història política dels microestats: el cas d’Andorra i la seva Constitució (1993) a càrrec del reconegut historiador Peter Aschenbrenner (Columbia, Maryland)
  • La presidència de les assemblees de les dictadures (Espanya, 1942-1977; Itàlia, 1939-1943, i Portugal, 1935-1974). Mikel Urquijo (Universitat del País Basc)
  • La memòria de les llibertats catalanes perdudes el 1714 al llarg del segle XVIII. Del  Professor Joaquim Albareda (Universitat Pompeu Fabra). 

 

En aquest 71è Congrés de la CIHAPR, celebrat per primera vegada a Andorra, hi ha assistit més de 70 participants, entre congressistes i acompanyants, representants de 18 països d'arreu del món.

 

Galeria d'imatges