Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra

Celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra

Consell General, 25 d'octubre de 2018.

Celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra

Introducció

L’any 1419, els dos senyors d’Andorra, el bisbe d’Urgell, Francesc de Tovià, i el comte de Foix, Joan I, van atorgar als prohoms de les valls d’Andorra el dret a elegir els representants de cada parròquia que, reunits un cop l’any, havien de donar solució a les qüestions que se’ls plantejaven.

D’aquesta manera es donava legitimitat a les reunions que ja es venien fent amb anterioritat i naixia el Consell de la Terra, òrgan representatiu que, amb les modificacions introduïdes al llarg del temps, ha perviscut fins als nostres dies. A partir de la creació del Consell Executiu, el Consell General, hereu del Consell de la Terra medieval, esdevé l’òrgan legislatiu del Principat d’Andorra, funció que és confirmada posteriorment, l’any 1993, amb l’aprovació de la Constitució.

Objectius:

-Commemorar el 600 aniversari del Consell de la Terra.

-Aprofitar la transcendència d’aquesta efemèride, la primera formalització d’una institució representativa que s’ha mantingut vigent fins als nostres dies i que és avui dipositària de la sobirania popular, per posar en valor la particular estructura institucional del país i, per extensió, les especificitats d’Andorra més enllà de l’àmbit polític i institucional.

-Divulgar la història i les institucions pròpies, com a element de cohesió social.

-Projectar la història i les institucions d’Andorra a l’exterior, oferint una imatge diferent dels estereotips sobre el país.

-Fomentar la recerca sobre el Consell General i el parlamentarisme.

El primers actes previstos són:

 

  • Inici solemne dels actes de celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra amb un concert de Jordi Savall, amb la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI: Andorra en el Renaixement i el Barroc Europeu. Divendres 16 de novembre, a les 21 hores, a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino. Venda d'entrades a partir del 29 d'octubre a través de cultura.ad.
  • Manual Digest. Reedició amb Aloma Editors. Presentació el mes de desembre (la data es comunicarà properament).

Galeria d'imatges