Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) | 3a part de la sessió ordinària de 2019

Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) | 3a part de la sessió ordinària de 2019

Estrasburg, 24-28 de juny de 2019

Una delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Josep Majoral (Grup Parlamentari Terceravia+Unió Laurediana+Independents), ha participat a una sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 324 parlamentaris procedents de 47 Estats membres.


Després d’adoptar l’ordre del dia de la sessió, l’APCE va procedir a la verificació de poders d’algunes delegacions que han renovat als seus parlamentaris, entre les quals es troba la nova delegació andorrana, donant la benvinguda als nous membres de l’APCE, i contestant en un primer moment per raons formals la composició de la delegació d’Espanya; la contestació de la qual ha estat rebutjada posteriorment per la Comissió del Reglament, procedint després novament a la ratificació en l’Assemblea dels poders d’aquesta delegació.

 

Un dels debats que més interès ha suscitat entre els parlamentaris ha estat el debat sobre “Renforcer le processus décisionnel de l'Assemblée parlementaire concernant les pouvoirs et le vote” presentat per Petra de Sutter (Bèlgica, SOC). Amb l’aprovació d’aquest informe l’APCE ha decidit que els seus membres «no poden ser privats del dret de vot, del dret de paraula ni del dret d’estar representats a l’Assemblea, i que l’exercici d’aquests drets no pot ser suspès, en el context d’una contestació o d’un reexamen dels poders» i que cal «assegurar el respecte del dret i de l’obligació dels Estats membres d’estar representats i de participar tant a l’APCE com al Comitè de Ministres del Consell d'Europa». Evocant el «context excepcional» d’una decisió presa recentment pel Comitè de Ministres, l’Assemblea també ha decidit, per modificació del seu Reglament, de convidar als parlaments dels Estats membres del Consell d’Europa «que no estan representats per una delegació a l’Assemblea», a presentar els seus poders en el corrent d’aquesta sessió ordinària. Normalment, els poders només poden ser presentats a l’obertura de la sessió ordinària de gener. Aprovant-se aquest informe s’ha permès a la Federació de Rússia d’estar representada novament per una delegació parlamentària a l’APCE després dels esdeveniments que van tenir lloc amb el “Conflicte de Crimea” que van portar a la seva suspensió. Cal recordar que, a l’abril del 2014, l’APCE va declarar que l’annexió de Crimea per Rússia era “contrària a l’Estatut del Consell d’Europa” i per consegüent va decidir de suspendre el dret de vot de la delegació de la Federació de Rússia així com el dret de ser representats en les instàncies dirigents de l’Assemblea, com són el Bureau i el Comitè de Presidents, i el dret a participar a les missions d’observació electorals.

 

Malgrat un context d’incertesa quant al pagament de les contribucions obligatòries per part de la Federació de Rússia, l’APCE ha adoptat un Avis sobre la base de l’informe de Mart van de Ven (Holanda, ALDE) sobre el pressupost i les prioritats del Consell d’Europa per tal que el Comitè de Ministres garanteixi al Consell d’Europa cinc anys d’estabilitat o de creixement pressupostari. Això implica, entre altres mesures, la revisió del mètode de càlcul dels barems de les contribucions dels Estats membres i en concret un augment de l’import de la contribució anyal d’Andorra. Cal destacar que durant aquest debat ha intervingut el Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata) defensant que un increment de la quota de contribució dels petits Estats no resoldrà els problemes de finançament del Consell d’Europa.

 

Altres debats com “La Convention d’Istanbul sur la violence à l’égard des femmes: réalisations et défis”, “Vers un agenda politique ambitieux du Conseil de l'Europe pour l'égalité de genre”, “Mettre fin à la contrainte en santé mentale: nécessité d'une approche fondée sur les droits humains”, “L’assassinat de Mme Daphne Caruana Galizia et l’État de droit à Malte et ailleurs: veiller à ce que toute la lumière soit faite”, “Mettre fin à la violence à l’égard des enfants: une contribution du Conseil de l’Europe aux Objectifs de développement durable”, “Mettre fin à la violence à l'égard des enfants migrants et à leur exploitation”, “Dialogue postsuivi avec la Bulgarie”, “Faire la lumière sur le meurtre de Boris Nemtsov”, “Situation en Syrie: des perspectives de solution politique?” i “Politiques et pratiques en matière de renvoi dans les États membres du Conseil de l’Europe” van generar la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que van voler expressar les seves opinions al respecte.

 

Durant aquesta sessió, la Sra. Amélie de Montchalin, secretària d’Estat del ministeri d’Europa i dels Afers estrangers de França, país que deté la presidència del Comitè dels Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè dels Ministres a l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els parlamentaris. També s’ha adreçat al plenari, el Sr. Marcelo Rebelo De Sousa, president de Portugal. Així mateix, el Sr. Thorbjørn Jagland, secretari general del Consell d’Europa, ha contestat a les preguntes que li han posat els parlamentaris durant la seva participació a l’hemicicle.

 

També ha tingut lloc durant aquesta sessió l’elecció del Secretari General del Consell d’Europa, resultant elegida per majoria absoluta en primera votació, la Sra. Marija Pejčinović Burić (Croàcia), després d’haver aconseguit 159 vots contra els 105 vots que ha aconseguit l’altre candidat, el Sr. Didier Reynders (Bèlgica). Així mateix, l’Assemblea ha elegit els jutges al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de d’Alemanya i d’Estònia, respectivament.

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat en les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars, assistint també a diverses audicions parlamentàries.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent: 

www.assembly.coe.int/nw/Home-FR.asp

 

 

Galeria d'imatges