Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Andorra participa a la sessió d’hivern de l’APCE

Andorra participa a la sessió d’hivern de l’APCE

Estrasburg, 22-26 de gener del 2018

©Council of Europe Parliamentary Assembly

Descarrega l'imatge (mida original)

Una delegació del Consell General encapçalada pel Sr. Carles Jordana (GPD) i integrada pel Sr. Víctor Naudi (GPM-SDP), per la Sra. Judith Pallarés (GPL) i la Sra. Patrícia Riberaygua (GPD) ha participat a una sessió plenària de l’APCE, òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 317 parlamentaris procedents de 47 Estats membres dels quals 28 també són membres de la Unió Europea.

Desprès de descartar per una majoria inferior a 2/3 parts dels seus membres la demanda de debat d’urgència sobre “Dynamiser le processus de paix israélo-palestinien: contribution du Conseil de l’Europe”, l’APCE va adoptar l’ordre del dia acordant organitzar un debat d’actualitat sobre “L’intervention militaire turque en Syrie” i un debat d’urgència sobre “Le processus de paix israélo-palestinien: le rôle du Conseil de l’Europe” que ha suscitat debat i molt d’interès entre els parlamentaris. Altre punt a destacar en l’obertura d’aquesta sessió plenària ordinària, va ser el nomenament del President de l’Assemblea, Sr. Michel Nicoletti (SOC), l’elecció dels 20 Vicepresidents de l’APCE i la constatació d’un defecte de forma en la composició de la delegació andorrana, extrem que s’ha resolt mitjançant resolució de l’Assemblea que acorda ratificar els poders de la delegació però preveure la suspensió automàtica del dret de vot dels seus membres a comptar de la pròxima sessió del mes d’abril de 2018, en cas de no regularitzar la situació prèviament.

El ministre d’Afers Exteriors de Dinamarca, el Sr. M. Anders Samuelsen, país que té la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, va exposar davant de l’APCE el tradicional comunicat del Comitè de Ministres a l’APCE i va respondre a les preguntes que li van ser formulades pels parlamentaris. Tanmateix, es van adreçar al plenari intervinents com la Princesa hereva de Dinamarca, el Sr. Lars Løkke Rasmussen, primer ministre de Dinamarca, el Sr. Serk Sargsyan, president d’Armènia i finalment, el secretari general del Consell d’Europa, Sr. Thorbjørn Jaglands, qui va respondre als neguits plantejats pels membres de les diferents delegacions nacionals de l’APCE.

Durant el transcurs d’aquesta sessió, els Srs. Carles Jordana i Víctor Naudi han participat a l’elecció del Comissari als Drets Humans del Consell d’Europa, així com del Jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol d’Espanya. De les tres candidatures presentades pel govern espanyol, la Sra. Maria Elósequi va ser la candidata que va obtenir la majoria absoluta en vots. Finalment, el Sra. Dunja Mijatovic va ésser elegida Comissaria als Drets Humans del Consell d’Europa succeint així al seu predecessor, el Sr. Nils Muižnieks quin també va presentar davant de l’Assemblea, l’informe anual d’activitats de la institució que representa per a l’exercici 2017. A l’ordre del dia també hi figuren diversos temes com “Un revenu de citoyenneté de base, une idée qui se défand”, “La protection des langues regionales ou minoritaires en Europe” i “La bonne gouvernance du football”.

 

 

A banda del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació andorrana també han participat a les reunions de les Comissions i Subcomissions de l’APCE de les que són titulars:

- La Sra. Judith Pallarés (GPL) ha assistit a l’audició sobre “Les Conséquences pour les droits de l’homme de la “dimension extérieure”   de la politique d’asile et de migration de l’Union européenne: loin des yeux, loin des droits? ” organitzada per la Comissió de les migracions, dels refugiats i de les persones desplaçades de l’APCE on han intervingut experts com el Sr. Othman Belbeisi, el Sr. Giulio Di Blasi i la Sra. Federica Mogherini, respectivement. Tanmateix, ha estat elegida Vicepresidenta de la Subcomissió de l’educació, de la joventut i de l’esport. Aquesta Subcomissió informa sobre la seva tasca a la Comissió de la cultura, la ciència, de l’educació i dels mitjans de comunicació (comissió de la qual procedeix), que ha d’aprovar les seves decisions.

 

- El Sr. Víctor Naudi (GPM-SDP), ha assistit a l’audició sobre “L’offre de soins palliatifs en Europe” organitzada per la Comissió d’afers socials, de la sanitat i del desenvolupament sostenible de l’APCE on han intervingut experts com el Sr. Philip Larkin, la Sra. Tiina Saarto i el Sr. Henri De Rohan-Chabot, respectivament.

 

- La Sra. Patrícia Riberaygua (GPD), membre del “Réseau parlementaire pour le droit des femmes de vivre sans violence ”, ha col·laborat en la realització d’un estudi conjunt amb la UIP sobre el sexisme, l’assetjament i la violència de gènere sobre les dones parlamentàries a Europa. Així mateix, com a dones parlamentàries de l’APCE, la Sra. Riberaygua i la Sra. Pallarés han respost, respectivament, l’enquesta confeccionada per l’ocasió.

 

- El Sr. Carles Jordana (GPD), ha assistit a l’audició sobre “Instaurer des règles garantissant des référendums équitables dans les Etats membres du Conseil de l’Europe” organitzada per la Comissió d’afers polítics i de la democràcia de l’APCE on han intervingut experts com el Sr. Gianni Buquicchio i el Sr. Alan Renwick, respectivament.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent: http://assembly.coe.int/DefaultF.asp

Galeria d'imatges