Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / 48a Sessió de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia a Tbilisi

48a Sessió de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia a Tbilisi

Tblisi, Geòrgia, 7 de juliol del 2023

La delegació del Consell General a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) participa fins aquest dissabte, 8 de juliol, a la 48a Sessió de l'APF que s’està celebrant des de dimarts, 4 de juliol, a Tbilisi, Geòrgia. La missió andorrana l’encapçala Marc Magallon, acompanyat de Núria Segués i Pere Marsenyach.

Durant la sessió, han tingut lloc diverses reunions i comissions, amb la presència dels membres de la delegació andorrana. Marc Magallon ha participat a la Comissió Política de l’APF; Núria Segués ha pres part de les reunions de la Xarxa de Dones Parlamentàries i de la Xarxa de Joves Parlamentaris i ha estat present en la Comissió d'Educació, Comunicació i Afers Culturals; mentre que Pere Marsenyach ha assistit a les reunions de la Comissió d’Afers Parlamentaris.

Al llarg de la sessió plenària, s’han aprovat diverses resolucions importants, com ara l'adhesió d'Ucraïna com a membre observador i el canvi d'estatus de Geòrgia, que ha passat de ser membre observador a membre associat de l'APF. També s’han presentat els informes d'activitat i financer de l'APF, i s’ha adoptat el "Marc estratègic 2023-2027". A més, s’ha aprovat la presentació de la candidatura de l'APF a l'estatus d'observador a l'Organització de les Nacions Unides.

Durant el debat general sobre "La mobilitat al món francòfon", Marc Magallon, en representació de la secció andorrana, ha destacat que “la Francofonia inclou països i regions on la llengua francesa és parlada i compartida per milions de persones. Això proporciona un terreny fèrtil per a la mobilitat i els intercanvis entre els països francòfons, ja que el domini de la llengua francesa facilita els viatges”. A més, ha assegurat que el domini del francès “permet a les persones establir-se, estudiar o treballar més fàcilment en diferents països de parla francesa, creant una mena de xarxa lingüística que promou la mobilitat de les persones i enfortint els vincles entre països”. En últim lloc, Magallon ha subratllat que “hem de fer d'aquest espai francòfon un veritable bressol d'oportunitats per als nostres joves, els nostres artistes, els nostres intel·lectuals i els nostres investigadors”.

Pel que fa als projectes de resolució que s’aprovaran aquest dissabte destaquen la promoció de l’ús del francès en el món francòfon, l'adhesió als "Principis comuns d'assistència als parlaments" de la UIP, l'impacte del canvi climàtic als territoris insulars, costaners i riberencs del món francòfon o la promoció de l'opció educativa per a les nenes.

La 48a Sessió de l'APF compta amb la participació d’aproximadament 200 parlamentaris de les quatre regions de la Francofonia: Àfrica, Amèrica, Àsia - Oceà Pacífic i Europa.

La pròxima sessió de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia està programada per al mes de juliol del 2024 a Montreal, Canadà.


Galeria d'imatges