Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Newsletters / Diari del Consell General / DCG 4/2015, 1 abril 2015

DCG 4/2015, 1 abril 2015

Facebook icon Twitter icon Forward icon

DCG 4/2015

 

 

Diari Oficial

del

Consell General

Núm. 4/2015 - 3 pàgines

 Sessió ordinària del dia 1 d’abril del 2015

 

El dia 1 d’abril del 2015, dimecres, es reuneix a la Casa de la Vall, el M. I. Consell General, en sessió ordinària convocada d'acord amb allò que estableix el Reglament de l'Assemblea i amb l'ordre del dia que figura en el Butlletí del Consell General núm. 6/2015, que és el següent:

Punt únic: Jurament o promesa de la Constitució del M. I. Sr. Antoni Martí Petit, cap de Govern.

Un cop oberta la sessió, sota la presidència dels M. I. Srs. Vicenç Mateu Zamora i Mònica Bonell Tuset, Síndic General i Subsíndica General, respectivament, s'ha procedit a comprovar la presència dels membres, que ha quedat registrada d'acord amb la relació següent:

M. I. Sr. Jordi Alcobé Font

M. I. Sr.  Miquel Aleix Areny

M. I. Sr. Gerard Alís Eroles

M. I. Sr. Ladislau Baró Solà

M. I. Sra. Mònica Bonell Tuset

M. I. Sra. Sílvia Eloïsa Bonet Perot

M. I. Sr. Joan Carles Camp Areny

M. I. Sr. Jordi Cinca Mateos

M. I. Sr. Ferran Costa Marimon

M. I. Sr. Carles Enseñat Reig

M. I. Sra. Maria Rosa Ferrer Obiols

M. I. Sr. Antoni Fillet Adellach

M. I. Sr. Jordi Gallardo Fernàndez

M. I. Sra. Sofia Garrallà Tomàs

M. I. Sra. Rosa Gili Casals

M. I. Sr. Pere López Agràs

M. I. Sr. Josep Majoral Obiols

M. I. Sra. Conxita Marsol Riart

M. I. Sr. Antoni Martí Petit

M. I. Sra. Maria Martisella González

M. I. Sra. Meritxell Mateu Pi

M. I. Sr. Vicenç Mateu Zamora

M. I. Sra. Carine Montaner Raynaud

M. I. Sr. Carles Naudi d’Areny-Plandolit Balsells

M. I. Sr. Víctor Naudi Zamora

M. I. Sra. Judith Pallarés Cortés

M. I. Sr. Josep Pintat Forné

M. I. Sr. Jordi Torres Falcó

També hi és present el M. I. Sr. Antoni Martí Petit, Cap de Govern.

Assisteix també a la sessió el Sr. Josep Hinojosa Besolí, secretari general del Consell General.

(La M. I. Sra. Maria Martisella González, secretària de la Sindicatura, llegeix l'ordre del dia)

(Són les 10.00h)

El Sr. síndic general:

Tal com disposa l’article 11 de la Llei de Govern procedirem a l’acte d’acatament de la Constitució del Sr. Antoni Martí Petit, proclamat cap de Govern en la sessió d’ahir.

Sr. Antoni Martí Petit voldríeu atansar-vos a la presidència si us plau.

Vós Sr. Antoni Martí Petit, que heu estat elegit cap de Govern, jureu o prometeu acatar la Constitució?

El Sr. síndic general:

Si així ho feu bon andorrà sereu.

(ses senten aplaudiments)

El Sr. síndic general:

Molt Il·lustres Sres. conselleres, Molt Il·lustres Srs. consellers, Molt Il·lustres i Honorables autoritats, benvolguts conciutadans, Excel·lentíssims Srs. ambaixadors, Molt Il·lustre Sr. cap de Govern, permeteu-me que us adreci unes paraules.

Voldria en primer lloc felicitar-vos ben sincerament, en nom de la Sra. subsíndica i en nom propi, pel càrrec que acabeu de prometre. Crec que també ho puc fer en nom d’ambdós secretaris de la Sindicatura i de tots els consellers i conselleres generals, amb independència de llur adscripció política.

Sr. cap de Govern,

Durant el discurs d’investidura, vau voler deixar molt clara l’actitud amb què assumiu el càrrec: determinació per continuar el procés de reforma que viu Andorra, i mà estesa per acordar les grans qüestions d’Estat, -no només amb les forces polítiques aquí representades, sinó amb el conjunt dels actors econòmics i socials.

Mà estesa, en política, és sinònim de diàleg. Els diferents grups parlamentaris, i també el candidat liberal a cap de Govern, el Sr. Pintat, es van referir ahir, d’una manera o altra, a la voluntat de dialogar, d’enraonar, d’arribar a acords allà on hi pugui haver una certa entesa i, molt especialment, en les qüestions d’Estat.

De vegades, pot semblar un tòpic. O una mera declaració de bones intencions pròpia de tot inici.

Però segurament les circumstàncies excepcionals amb què arrenca la setena legislatura constitucional, circumstàncies a les quals també van al·ludir els representants de les diferents forces polítiques que integren el Consell, ens obliguen a tenir més sentit d’Estat que mai, a posar l’interès general per davant dels legítims interessos partidistes. Prioritzar l’interès general no significa renunciar al debat en favor de la majoria, -el Consell General és eminentment un espai de debat.

Significa, simplement, alçar la mirada i prendre decisions d’acord amb aquesta nova perspectiva, més àmplia i més generosa.

Sr. Martí,

Han passat quatre anys des que en un acte com aquest vau prendre possessió del càrrec de cap de Govern. Han estat quatre anys d’una legislatura intensa, en la que situacions diverses i circumstàncies distintes s’han anat succeint, posant a prova els representants polítics i les mateixes institucions del país. No ha estat una legislatura plàcida, n’hem vist de tots els colors.

La passada legislatura va ser una legislatura en què s’abordaren grans reformes, algunes inexorables, però que malgrat això, havien estat posposades durant anys. Reformes que mereixen ser continuades, tot i que hom podia pensar que el més dur ja s’havia acomplit. I de sobte, malauradament, a l’inici d’aquest nou període, mentre la voluntat política d’obertura i de transparència és una realitat, sembla que el passat ens encalça. Vivim moments difícils, hi ha encara molta feina per fer. Donem el millor de nosaltres. No creem alarmisme, mantinguem ferm el rumb, car no hi ha un altre camí.

Sr. Martí, apreciat Toni,

Ahir vau dir que pronunciàveu per darrera vegada un discurs d’investidura. Que l’experiència que heu adquirit aquests anys que us heu dedicat a la política, que heu dedicat a Andorra, us sigui bona consellera i us ajudi a prendre les decisions més encertades.

Teniu el suport de la majoria dels consellers i les conselleres generals, de la majoria dels representants de la ciutadania, escollits democràticament el passat 1 de març. Sapigueu mantenir-vos fidel al vostre compromís i conduir Andorra cap a un futur de noves oportunitats per als seus ciutadans. 

Sr. cap de Govern,

Us desitgem, -us desitjo-, un camí ple d’encerts. Que les pedres que us hi trobeu, que els entrebancs que puguin sortir, no us facin defallir. Al final hi trobarem, tots plegats, una Andorra més pròspera, més justa i més solidària. Una Andorra de la que tots en puguem presumir, l’Andorra del futur, l’Andorra de les generacions a venir.

Moltes gràcies i bona sort, per vós i per Andorra, el nostre país.

(Se senten aplaudiments)

Sr. cap de Govern, teniu la paraula.

El Sr. cap de Govern:

Molt Il·lustres Senyors Síndics,

Molt Il·lustres Senyores Conselleres i Senyors Consellers Generals,

Distingides autoritats,

Senyores i Senyors,

La votació d’ahir al vespre que em va investir cap de Govern és l’elecció, no només de la persona que us parla, sinó de tot un equip de persones i, -sobretot-, d’un projecte polític.

Un projecte que té per objectiu posar les bases d’un país que doni oportunitats i perspectives de futur a tots els seus ciutadans.

A l’emoció natural d’haver estat investit cap de Govern s’hi afegeix avui la satisfacció per la continuïtat, -vostè en feia referència-, d’un projecte de país en el qual hi té cabuda tothom. També la satisfacció de veure recompensats els molts esforços que hem fet durant els darrers quatre anys: des del Govern, des del Consell General i des de totes les institucions en què el nostre projecte polític ha tingut responsabilitats.

Em sento avui dipositari del llegat d’aquells que m’han precedit en el càrrec. I també de totes les generacions d’andorrans que durant segles s’han assegut als escons del Consell General. Un llegat que comparteixo amb les conselleres i amb els consellers i amb els futurs membres del Govern.

Avui que estem tots aquí reunits, a Casa de la Vall, és una bona oportunitat per mirar les coses amb la perspectiva que ens dóna la nostra història com a poble. Situacions que avui ens poden semblar dures i difícils de superar seran, amb el temps, -n’estic
segur-, un episodi més de la nostra història mil·lenària.

Com a país, fa anys que hem pres la decisió col·lectiva de participar d’un món global, tot conservant el nostre caràcter i la nostra essència. Perquè no és contradictori, sinó ben al contrari: Participar de la globalitat només té sentit des de la identitat pròpia; i avui la millor manera de preservar aquesta identitat és fer-la dinàmica i oberta a la globalitat.

Els andorrans som un poble obert, tolerant i que no té por dels canvis. Perquè n’hem viscut molts al llarg de la nostra història. I ens hi hem sabut adaptar. Hem vist com el món canviava i com Andorra canviava amb el món. I no per això hem deixat de ser un país pacífic, un país neutral, respectuós amb els drets dels ciutadans, també una terra d’acollida i de progrés, exemple d’estabilitat institucional i de parlamentarisme.

Avui sortirem d’aquesta Casa de la Vall: jo com a cap de Govern, altres com a consellers, com a síndics, com a futurs ministres, i no ens esperaran a fora cotxes oficials, ni aparatosos dispositius de seguretat, ni zones vetades a l’entrada dels ciutadans. No. Caminarem entre la gent, perquè som aquesta gent. Gent normal i treballadora que ha fet d’aquesta terra un gran país.

La meva promesa avui és un compromís amb un programa de govern i amb un projecte polític. És un compromís també amb la ciutadania. I és també un compromís amb mi mateix: per seguir sempre sent part d’aquesta gent normal de què parlava fa un instant.

Els meus primers passos en el món de la política els vaig fer de la mà del meu pare, Dot Martí. Ell em va ensenyar a no perdre mai de vista que una societat no és altra cosa que un conjunt de persones: de persones amb els seus problemes, amb els seus projectes, amb les seves esperances, amb els seus defectes també, però sobretot amb les seves virtuts. Darrere de cada llei, de cada reglament i de cada decisió, hi ha persones concretes, amb noms i cognoms.

La grandesa de ser un país petit és aquesta: no perdre mai aquesta proximitat entre el poble i aquells que momentàniament tenim la responsabilitat de gestionar els afers públics.

Avui el meu compromís és conservar aquesta grandesa. Conservar totes les virtuts, -que són moltes-, del Principat d’Andorra. I seguir treballant, que és la nostra obligació, de manera incansable per construir entre tots un futur de prosperitat i de justícia per a aquesta terra i la seva gent que tant ho necessita.

Moltes gràcies a tots.

(Se senten aplaudiments)

El Sr. síndic general:

Us recordo que procedirem tot seguit a fer la tradicional fotografia a les escales.

S’aixeca la sessió.

(Són les 10.20h)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diari de Sessions del Consell General

Dipòsit legal: And. 275/94
ISSN 1024-9052