Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Activitat parlamentària

Activitat parlamentària

Iniciatives legislatives

La iniciativa legislativa consisteix en l’acte voluntari en virtut del qual, un òrgan proposa al legislatiu un text normatiu perquè sigui acceptat com a llei. És amb la iniciativa legislativa que es posa en marxa el procediment legislatiu i es delimita la base material per identificar el procediment legislatiu concret que serà d’aplicació. S’ha de diferenciar entre la iniciativa governamental i la iniciativa no governamental. La primera s’articula a través dels Projectes de llei i té el seu fonament en el que correspon al Govern la direcció de la política nacional i internacional del país. La segona és atribuïda constitucionalment al Consell General, a tres comuns conjuntament i a una desena part del cens electoral nacional a través de les Proposicions de llei, les quals a diferència dels Projectes de llei, requereixen del tràmit previ de la presa en consideració, és a dir, l’assumpció com a pròpia per part del Parlament de la iniciativa legislativa presentada.

Iniciatives legislatives - Llegir Més

Control i impuls de l'acció política i de Govern

L’article 50 de la Constitució indica que el Consell General, com a representació del poble andorrà, exerceix, entre altres, la funció d’impuls i de control de l’acció política de l’Executiu. Així doncs, bona part de les actuacions parlamentàries està orientada precisament a instar l’Executiu a adoptar certes mesures, a impulsar la seva actuació o, d’altra banda, a obtenir informació sobre l’activitat governamental.

Control i impuls de l'acció política i de Govern - Llegir Més

Lleis aprovades

Accediu a totes les lleis aprovades en l'actual legislatura.

Lleis aprovades - Llegir Més

Tractats i acords internacionals aprovats

Accediu a tots els tractats i acords internacionals aprovats en l'actual legislatura.

Tractats i acords internacionals aprovats - Llegir Més

Nomenaments

A més dels nomenaments interns, el Consell General també té encomanat el nomenament d’altres institucions: 1. Raonador del Ciutadà. 2. Tribunal de Comptes: president i dos membres. 3. Agència Andorrana de Protecció de Dades: cap de l’agència i dos inspectors. 4. Junta Electoral. En formen part sis vocals, tres dels quals són batlles designats per sorteig pel Consell Superior de la Justícia i els tres restants són juristes o experts designats per la Sindicatura. 5. Institut Nacional Andorrà de Finances: president, vicepresident i membres. 6. Tribunal Constitucional. Dos membres dels quatre magistrats que el componen són designats pel Consell General. 7. Consell Superior de la Justícia. El síndic general nomena el president d’aquesta institució, que està formada per quatre membres més.

Nomenaments - Llegir Més

Informes dels organismes adscrits

Dins del pressupost del Consell General s’inclou el dels organismes adscrits, el Raonador del Ciutadà, l’Agència Andorrana de Protecció de Dades, la Junta Electoral i el Tribunal de Comptes, que compten, però, amb autonomia financera.

Informes dels organismes adscrits - Llegir Més