Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Presentació de la nova edició del 'Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra'

Presentació de la nova edició del 'Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra'

Consell General, 10 de desembre de 2018.

El vestíbul del Consell General ha acollit la presentació d'una nova edició del 'Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra', impulsada per Aloma Editors i amb el patrocini del Consell General, coincidint amb l'inici de la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra. L'edició, els estudis complementaris i les notes són a cura d'Albert Villaró, sobre el manuscrit original de Casa Rossell, mentre que Joan Massa és l'autor de la introducció.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de la presentació de la nova edició del 'Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra':

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Molt bona tarda i sigueu benvinguts a l’acte de presentació de la nova edició del Manual digest de les Valls Neutres d’Andorra, escrit per Anton Fiter i Rossell l’any 1748 a petició del Consell General.

(Estem molt contents de poder celebrar avui aquest acte, la presentació d’aquest llibre capital en el reconeixement de la identitat  col·lectiva dels andorrans).

El Manual digest és una obra cabdal per conèixer i entendre la història, el govern, i els usos i costums d’Andorra. Amb tot, l’edició més moderna de la qual disposàvem fins a la data és la de l’any 1987, havent estat la malaurada Lídia Armengol Vila la coordinadora de la transcripció i de l’edició del text. Ja aleshores, la responsable de l’edició reconeixia que els criteris de transcripció no eren els actuals i precisava –i cito- que “si a l’esdevenidor, el M.I. Consell General acorda una nova edició del Manual digest, amb un ventall més ampli de difusió, caldrà plantejar-se novament els criteris de transcripció i, probablement llavors, emprar els avui establerts” –fi de la cita-.

El cert és que aquest any, quan es compleix el 270 aniversari del Manual digest i tot just iniciem la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra, hem volgut impulsar fermament una nova edició d’aquesta obra, moderna, pulcra i molt cuidada, amb un excel·lent treball d’investigació i d’introducció i amb uns criteris de transcripció que facilitin la seva lectura.

De fet, aquest plantejament s’emmarca en la línia de posar a disposició dels ciutadans els instruments indispensables per conèixer la nostra història i la nostra tradició jurídica i institucional, que ja vam encetar amb l’edició del Politar andorrà, d’Antoni Puig, l’any 2015. El compromís del Consell General amb la cultura en un sentit ampli i profund, de reflexió sobre la pròpia identitat, es manifesta amb accions d’aquest tipus i també amb d’altres actuacions, com ara la dotació, conjuntament amb l’Institut d’Estudis Andorrans, de l’ajut de tercer cicle Consell de la Terra per a la realització d’una tesi doctoral. Així mateix, coincidint amb la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra, hem encarregat un estudi historiogràfic i un estudi diplomàtic del privilegi de 1419 a Carles Gascón i Ignasi Baiges, respectivament, que l’any vinent presentarem i que ens permetran conèixer millor en quin context es formalitza aquesta assemblea, de la qual ens podem sentir orgullosos. El fet que el Consell de la Terra s’hagi reunit de manera ininterrompuda durant un mínim de sis segles i que hagi evolucionat fins a l’actual Consell General, ens converteix en un dels parlaments més antics del món.

En qualsevol cas, i retornant al Manual digest, el Consell General va tenir coneixement que Aloma Editors estava treballant en una reedició del Manual Digest que complia els criteris actuals d’edició i transcripció. És per aquest motiu que vam decidir implicar-nos decididament en aquest projecte, patrocinar aquesta nova edició i posar-la en valor, convertint-la en un dels elements centrals de la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra.

El Manual digest és, possiblement, una de les obres més citades per juristes, polítics i historiadors del nostre país. És font del dret consuetudinari i tot un referent, sens dubte, per entendre què ha estat històricament l’art de la política a Andorra. Un recull d’usos, costums i privilegis, que defineixen Andorra; un manual de bones pràctiques i, al mateix temps, una vindicació inequívoca de neutralitat, com a garant de la independència i la llibertat de les nostres valls.

Com succeeix sempre, la reflexió d’Anton Fiter i Rossell no es va produir des del no-res, ans al contrari, va sorgir fruit de les circumstàncies d’un context determinat i d’unes necessitats ben concretes. Tanmateix, El Manual digest és, encara avui, tot un referent, sobretot en la pràctica política, i això el converteix en un clàssic. Perquè la prudència que es desprèn de les seves pàgines es manté com un dels nostres valors més preuats. Andorra afronta, igual que ho feia al segle XVIII, reptes prou importants. Aleshores, pels canvis dinàstics i institucionals que es van produir a una banda i l’altra del Pirineu. Actualment, per la necessitat de fer viable un model econòmic i social en un entorn, immediat i global, de creixent complexitat i a les portes d’un acord d’associació amb la Unió Europea.  

Equilibri i neutralitat, prudència i oportunitat, estima per la terra, els costums i les institucions. Aquestes són algunes de les lliçons més valuoses que n’extraiem del Manual digest de les valls neutres d’Andorra.

Com és sabut, el llibre va ser concebut originalment per a uns pocs perquè –i cito- “no és bo que la ciència del govern, política, economia i règim de les valls, es faci comuna i vulgar als forasters” –fi de la cita-. Amb l’edició que teniu a les mans, en canvi, pretenem tot el contrari: obrir aquest coneixement històric al conjunt de la ciutadania.

No vull acabar sense agrair a tots aquells que han fet possible l’edició que avui presentem: Aloma Editors, amb la seva presidenta Montserrat Cardelús al capdavant; l’Albert Villaró, per la ingent tasca d’edició i investigació; i el Joan Massa per la magnífica introducció. També vull agrair els artífexs de l’edició de 1987, amb l’empenta del síndic general Francesc Cerqueda.

A tots els que heu vingut us agraeixo també l’interès. El llibre es podrà trobar a les llibreries a partir de dimecres i esperem que tingui la màxima difusió. Perquè en les paraules d’Anton Fiter i Rossell estic convençut que hi podrem trobar una guia, plena de saviesa i raó, que ens acompanyi en aquest projecte comú i compartit que és Andorra.

Moltes gràcies.

Galeria d'imatges