Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / L'advocat Josep Matas parla de l'accés a la informació amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

L'advocat Josep Matas parla de l'accés a la informació amb motiu del Dia Internacional dels Arxius

El vestíbul del Consell General ha acollit la conferència organitzada per l'Arxiu Nacional d'Andorra.

El ponent ha explicat que l'accés a la informació pública per part dels ciutadans és el que regulen, en l'entorn europeu, les lleis de transparència. Partint del principi general  que tota la informació pública és de lliure accés, Matas ha fet un repàs als diferents elements que han de tenir en compte les administracions públiques a l'hora de facilitar aquest accés als ciutadans, des dels procediments fins als terminis.

L'advocat ha recordat així mateix que hi ha excepcions a aquest lliure accés, és a dir, límits que tenen a veure amb la defensa d'interessos públics o bé amb la defensa d'interessos privats. En aquest sentit, si per aquesta raó no es pot lliurar una informació al ciutadà, l'administració ho ha de motivar.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la conferència sobre 'L'accés a la informació pública en la societat de la informació':

Distingides autoritats, Senyores i senyors,

Bona tarda i benvinguts.

És un plaer acollir aquest vespre al Consell General la conferència organitzada amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Arxius, i més quan el tema escollit per a aquest any, l’accés a la informació pública, té molt a veure amb la reflexió que hem de fer les institucions públiques a l’entorn de la transparència.

No és que siguin dos conceptes sinònims, però sens dubte una millora en els mecanismes d’accés dels ciutadans a aquella informació que és pública implica un major grau de transparència per part de les institucions.

També és vàlida la lectura inversa: si la voluntat d’aquells que governen les institucions públiques és oferir més transparència, entenent que aquesta reforça els vincles entre representants i representats i esdevé, d’aquesta manera, un antídot contra la desafecció política, caldria explorar totes les possibilitats que brinda la tecnologia actual per facilitar l’accés a la informació.

Tot això en un moment en què els ciutadans, alhora que volem conèixer, som els primers que entenem que aquest accés té uns límits. En allò personal, perquè volem protegir la nostra intimitat i esperem que les institucions gestionin amb cura les nostres dades, especialment aquelles que són més sensibles. Però també des de la perspectiva de l’interès general, perquè cada dia malauradament som més conscients de la importància de preservar la seguretat.

Vull agrair a l’Arxiu Nacional d’Andorra, i per extensió al Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, que hagin organitzat aquesta conferència, i a l’advocat Josep Matas Balaguer que hagi acceptat la invitació i ens vingui a parlar avui precisament d’això: de l’accés a la informació pública en la societat de la informació. Estic convençut que ens donarà pistes sobre l’equilibri que cal trobar entres els diferents drets que estan en joc, alhora que ens animarà a continuar avançant cap a una major transparència de les institucions.

Cedeixo tot seguit la paraula a la ministra de Cultura, Joventut i Esports, M. I. Sra. Olga Gelabert.

Moltes gràcies.

Galeria d'imatges