Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Finalitza la 28a Sessió Anual Assemblea Parlamentària de l'OSCE

Finalitza la 28a Sessió Anual Assemblea Parlamentària de l'OSCE

Luxemburg, 8 de juliol del 2019

El rol dels parlaments en l’impuls del desenvolupament sostenible per promoure la seguretat ha estat el tema central de la 28a sessió anual de l’Assemblea parlamentària de l’OSCE que ha tingut  lloc a Luxemburg del 4 al 8 de juliol i on hi ha participat el Consell General. La delegació andorrana està integrada pel seu president, Sr. Ferran Costa (GPL), el Sr. Roger Padreny (GPS) i la Sra. Alexandra Codina (GPD). La sessió s’ha tancat aquest migdia amb l’aprovació de la Declaració de Luxemburg que inclou les resolucions adoptades per les 3 comissions permanents així com 15 punts suplementaris.

La Comissió d’Afers Polítics i de Seguretat va aprovar un resolució on es demana el retorn segur i digne de les persones desplaçades i refugiades des de les zones de conflicte als seus llocs d’origen, insta els estats participants a firmar el tractat sobre la prohibició de les armes nuclears de 2017; i demana als parlaments i als governs que responguin amb eficàcia als desafiaments que planteja el retorn i la reubicació de terroristes estrangers amb mesures com l’intercanvi d’informació, la promoció d’una educació inclusiva i serveis socials especialitzats per combatre l’expansió de l’extremisme violent.

La Comissió d’Afers Polítics i de Seguretat també va adoptar 5 punts addicionals relatius, entre d’altres, als reptes relacionats amb la devolució i la reubicació de combatents terroristes estrangers, impulsat per la delegació grega; la seguretat energètica dins l’àrea de l’OSCE impulsada per Lituània; o bones pràctiques dels estats en relació a les empreses militars i de seguretat privades, impulsada per Suïssa.

De la seva banda la Comissió d’Afers Econòmics, Ciència, Tecnologia i Medi Ambient va adoptar una resolució on es recomana els parlaments dels estats membres que desenvolupin una legislació específica per prevenir i combatre la corrupció, i d’eliminar així el principal obstacle que impedeix el desenvolupament sostenible. Igualment es demana als parlaments participants que actualitzin la seva legislació nacional en els camps de la ciència i la tecnologia amb l’objectiu de resoldre les repercussions negatives del canvi climàtic en el medi ambient.

La Comissió d’Afers Econòmics, Ciència, Tecnologia i Medi Ambient va aprovar 4 punts addicionals, entre d’altres, relatius a la integració de perspectives de gènere i dels joves en els esforços per a la lluita contra el canvi climàtic impulsat per Canadà, la digitalització com un avantatge per promoure polítiques de gènere presentat per Sèrbia o la promoció de la seguretat energètica per garantir l’accés a l’energia renovable, també presentat per la delegació de Canadà.

La Comissió per a la Democràcia, els Drets Humans i qüestions humanitàries insta els parlaments dels estats membres, mitjançant la resolució adoptada, que impulsin la recopilació d’estadístiques relatives a qualsevol forma de violència de gènere, inclòs el ciberabús. La resolució també demana que els parlaments participants modifiquin la seva legislació per deixar clar que el sexe sense consentiment és violació en tots els casos amb independència que s’hagi utilitzat la violència física.

La comissió també va adoptar 3 punts addicionals relatius, entre d’altres, a les cures neonatals com un objectiu de desenvolupament social impulsat per la delegació d’Itàlia, o l’educació dels escolars com a mitjà per evitar el tràfic d’éssers humans, presentada per la delegació d’Estats Units.

A banda, l’Assemblea va aprovar 3 punts addicionals més, els quals tracten qüestions relatives al paper de la societat civil-individus i organitzacions no governamentals -en la realització dels objectius de l'OSCE, impulsat per la delegació dels Estats Units; el paper dels Parlaments nacionals en la prevenció i la lluita contra la corrupció en l'àrea de l'OSCE, impulsat conjuntament per les delegacions de Xipre i Suècia; o polítiques migratòries efectives basades en la promoció de societats obertes i garantir un retorn digne de les persones emigrants, promoguda per Bèlgica.

Totes aquestes resolucions són les que integren la Declaració de Luxemburg aprovada avui per l’Assemblea. A banda, els més de 300 parlamentaris de 53 estats participants també han escollit el nou president de l’assemblea, el diputat de Geòrgia, George Tsereteli. I tres vicepresidents: la portuguesa Sra. Nilza Sena; Víctor Paul Dobres de Romania i Azay-le-Rideau Guliyev d’Azerbaidjan.

La Comissió Permanent ha reelegit el Sr. Roberto Montella com a Secretari General pels propers 5 anys. Aquest serà el segon mandat de Montella com a secretari general de l’Assemblea, càrrec que exerceix des del 2016.

La Comissió Permanent també va aprovar el pressupost per a l’exercici 2019/2020 que és de 3.642.999,20€.

Galeria d'imatges