Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Discurs de la M.I. Sra. Roser Suñé Pascuet, síndica general amb motiu del Dia de Meritxell, festa nacional d'Andorra.

Discurs de la M.I. Sra. Roser Suñé Pascuet, síndica general amb motiu del Dia de Meritxell, festa nacional d'Andorra.

8 de setembre del 2019

 

M.I. Sra. Subsíndica,

MM. II. Srs. Consellers i Sres. Conselleres Generals,

M.I. Cap de Govern,

MM. II. Representants dels Coprínceps,

Hbles. Cònsols,

Sr. President del Consell Superior de la Justícia,

Sr. President del Tribunal Constitucional,

MM. II Ministres,

Excel·lentíssims ambaixadors,

Distingides autoritats,

Benvolguts conciutadans,

Senyores i senyors,

 

El Dia de Meritxell, festa nacional d’Andorra, marca tradicionalment la fi de les vacances i l’inici del curs. Per al Consell General és el moment d’encetar un nou període legislatiu, el primer període sencer des que les conselleres i els consellers generals que som en aquesta Cambra vam prendre possessió del càrrec. Desitjo, i estic convençuda que ho puc fer en nom dels vint-i-vuit, que aquesta etapa que comencem avui sigui fructífera per satisfer les necessitats dels ciutadans i acompanyar el conjunt del teixit econòmic i social en les seves aspiracions.

La nova legislatura ens planteja reptes importants, tant pel que fa als grans pactes d’Estat anunciats -acord d’associació amb la Unió Europea, pensions i sanitat- com en allò referent a la redefinició del propi sistema democràtic. En ple segle XXI, i davant d’una creixent demanda per part de la ciutadania, hem de ser capaços d’incorporar mecanismes per a una major transparència i una participació activa, directa i contínua.

Ara bé, al costat de les transformacions més profundes i de caire estructural, hem d’estar molt atents i ser conscients de la vida diària dels ciutadans, de les seves expectatives i dels seus neguits. És la nostra responsabilitat detectar aquells aspectes en els quals podem incidir, des dels respectius àmbits d’actuació, per corregir desigualtats i promoure les potencialitats col·lectives i individuals.

Amb l’objectiu de garantir el nivell de benestar assolit les darreres dècades del segle passat i mantenir la nostra preuada pau social, hem de trobar solucions a problemes que darrerament es manifesten amb més intensitat. Em refereixo especialment a la qüestió de l’habitatge, i també a l’establiment d’un salari mínim que sigui just i permeti el desenvolupament de les persones i les famílies.

Qualsevol mesura que emprenguem a partir d’avui, a més, s’haurà de guiar per uns criteris de sostenibilitat, entenent que la sostenibilitat és una mirada de responsabilitat cap al futur i el país que volem llegar a les generacions més joves. La sostenibilitat és un valor ampli, que abraça aspectes ambientals, socials i econòmics. La sostenibilitat és, en última instància, l’única garantia per a un esdevenidor estable, amb recursos per a tothom, i per tant per a una societat més igualitària i plenament democràtica.

 

Distingides autoritats, benvolguts conciutadans,

Aquest 2019 hem estat celebrant el 600 aniversari del Consell de la Terra. Sis segles d’història, si comptem des del privilegi que van atorgar els senyors d’Andorra, aleshores el bisbe d’Urgell i el comte de Foix, ens converteixen en un dels parlaments més antics del món. Això hauria de ser un evident motiu d’orgull, però també una invitació a la reflexió: reflexió sobre el camí que hem seguit els andorrans, sobre les conviccions i el caràcter que ens ha permès superar dificultats i aspirar cap a horitzons de major prosperitat.

De les diferents fites d’aquest camí, que han estat moltes i de signe divers, voldria aturar-me en el Manual digest de les Valls neutres d’Andorra, reeditat recentment amb el suport del Consell General. Diria que tots els síndics generals, des del segle XVIII, hem buscat consell en les paraules d’Anton Fiter i Rossell, tot i ser conscients que el món ha canviat i, afortunadament, Andorra ha canviat amb ell. En qualsevol cas, molts dels valors que es desprenen del Manual digest són encara avui ben vigents i s’erigeixin en una valuosa guia en els moments d’incertesa: equilibri i neutralitat; prudència i oportunitat; estima per la terra, els costums i les tradicions.

Ens trobem en un entorn, immediat i global, de creixent complexitat, amb un nou ecosistema que es constitueix al voltant i a partir d’internet. Els aspectes negatius han ressortit ben aviat  i vivim de ple el debat sobre la veritat, oposada a la postveritat, i la proliferació de notícies falses amb finalitat dubtosa que poden posar en perill la pròpia democràcia. La saviesa de Fiter i Rossell es torna clarivident quan, en l’explicació de la màxima sisena, ens insta a recórrer i -cito- “llançar mà d’aquelles persones que sàpiguen tractar amb valor i blandura los negocis que deguen tractar, que sàpiguen donar fàcil eixida a les dificultats que s’ofereixen i, sobretot, que sien àngels de pau antes que atissadors de foc, que pot encendrer-se d’una petita centella”. Efectivament, els consellers generals, i la resta de responsables polítics, malgrat la temptació de caure en alguns dels debats que encenen les xarxes socials i el conjunt de l’opinió pública, hem de mantenir el cap fred i ser aquests “àngels de pau” o, dit d’altra manera, persones exemplars en la recerca del diàleg i el consens.

He començat parlant de la necessitat de crear nous mecanismes per millorar la transparència per part de les institucions i fer possible una major participació ciutadana. Estic convençuda que, en aquest sentit, el “món 5G” pot ser el nostre aliat si sabem aprofitar, amb aquest objectiu, les potencialitats que ens brinda.

Això sí, la participació és per damunt de tot un exercici de responsabilitat i, per tant, al costat del dret, hi ha una exigència de rigor per part de tots els implicats. És per aquest motiu que avui, aprofitant aquestes paraules amb motiu de la festa de Meritxell, voldria fer una crida en favor del valor del treball i de l’esforç. Sabeu que vinc del món de l’educació i aquest valor ha estat sempre un dels pilars en la construcció d’un relat pedagògic per a una ciutadania futura que sigui responsable i conscient. Els dispositius tecnològics que tenim al nostre abast ens aboquen a la immediatesa. Siguem capaços d’aturar-nos i trobar un temps per a l’anàlisi i la reflexió, per aprofundir en els temes, per contrastar idees i punts de vista. Només així podrem dibuixar un projecte col·lectiu que ens engresqui i que ens mantingui units, renovant una generació més l’esperit del nostre lema “Virtus Unita Fortior”.

 

Distingides autoritats, senyores i senyors,

Els reptes que encarem avui com a país, com a societat, són certament complexos i requereixen generositat i amplitud de mires. Perquè ja no s’hi val amb buscar el benefici immediat i prou, si bé és cert que aquest sol revertir en la riquesa col·lectiva. La crisi ambiental que vivim, i que s’ha evidenciat més que mai després d’anys d’una altra crisi del model econòmic i financer, ens obliga a replantejar-nos l’estratègia de futur i també les accions en el mitjà i el molt curt termini. Els joves ens ho reclamen i nosaltres tenim el deure de pensar en ells i el món que els deixarem.

La mirada de la política ha de ser local i global, centrada en les necessitats quotidianes dels ciutadans però també en el model de país que volem, coneixedora del present i ambiciosa a l’hora de perfilar un futur per a tothom. Les persones que ens trobem aquest matí en aquesta sala tenim un compromís amb els ciutadans. Els ciutadans tenim, tots, un compromís amb l’Andorra d’avui i l’Andorra del demà.

Que el nou cicle que comença en aquesta data ens permeti renovar la confiança en nosaltres mateixos i en les oportunitats que tenim de construir, cada dia, tots els dies, un món una mica millor.

Feliç Dia de Meritxell, i molts encerts.

Visca Andorra!

 

 

 

Galeria d'imatges