Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Participació parlamentària entorn als debats sobre diferents aspectes relacionats amb el canvi climàtic. COP21

Participació parlamentària entorn als debats sobre diferents aspectes relacionats amb el canvi climàtic. COP21

Unió Interparlamentària (UIP)
De manera paral·lela i complementària a la Conferència de París sobre el canvi climàtic que finalitzarà el proper 11 de desembre i on els Governs busquen poder tancar un acord global i equitatiu que substitueixi el Protocol de Kyoto, una delegació del Consell General –integrada per Meritxell Palmitjavila (GPD) i Gerard Alís GM-PS)- ha participat a les reunions parlamentàries que ha organitzat el parlament francès i la Unió Interparlamentària (UIP).

Els parlaments estan preocupats per les conseqüències del canvi climàtic causat per l’activitat humana. Estudis científics sòlids i interdisciplinars demostren de manera clara i incontestable la realitat del problema i les greus conseqüències de no actuar (augment de la temperatura del planeta, acidificació de l'aigua del mar, migracions forçoses,...). I Andorra no està al marge sinó li afecta de manera sensible. Els estudis han demostrat que els Pirineus són més càlids i secs que als anys 50 i que han experimentat un increment mitjà de 0'2ºC per dècada i una dismuniació de les precipitacions d'entre 2 i 2'8 l/m2 per any.

Meritxell Palmitjavila (GPD) ha estat clara en la seva intervenció: “Andorra és vulnerable a l’escalfament del planeta, i les variacions de les condicions climàtiques tindran conseqüències sobre la població, l’economia i els ecosistemes” “Prop del 60% del PIB de l’economia andorrana es sosté en el turisme d'hivern. Les activitats relacionades amb el sector de la neu essent preponderants. Al llarg d'aquesta dècada Andorra ha engegat alguns projectes relacionats amb les energies renovables  i ha facilitat estratègies per lluitar  contra l'escalfament del planeta". Reprenent una frase referent al petit Prince del president del Senat, el qual deia que Le petit Prince est aujoud'hui la planète,  la consellera  hi va afegir  “i Andorra, com a petit país de muntanya, vol formar part d'aquest planeta, per tant donarà suport al conjunt d’accions que permetin a les Nacions comprometre's a adoptar un nou acord universal sobre el canvi climàtic”.


Meritxell Palmitjavila (GPD) i Gerard Alís (GM-PS) han assistit durant 2 dies (5 i 6 de desembre) a sessions d’informació, sessions de defensa, debats interactius i debats temàtics sobre diferents aspectes relacionats amb el canvi climàtic. Al final d’aquestes reunions han donat suport a un Document final, aprovat per consens per tots els assistents, que recull el compromís dels parlamentaris de donar suport a la implementació de l’acord que acabi sortint de les negociacions de la COP 21- el qual demanen que sigui just, sostenible i durador- i de vetllar a què es compleixin els compromisos contrets pels Govern amb motiu de la COP 21 (contribucions nacionals).

Així mateix, Meritxell Palmitjavila (GPD) i Gerard Alís (GM-PS) han assistit com a observadors a la primera jornada de treball del segment ministerial de la COP 21 (dilluns 7 de desembre) on participava la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, acompanyada de l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, i del responsable de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel.
 
Document final (versió en francès): http://www.ipu.org/splz-f/cop21/outcome.pdf
 
Document final (versió en anglès): http://www.ipu.org/splz-e/cop21/outcome.pdf



foto

Galeria d'imatges