Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Conferència 'L'abstenció electoral: un repte per a la democràcia?'

Conferència 'L'abstenció electoral: un repte per a la democràcia?'

El vestíbul del Consell General ha acollit la conferència d'Albert Batlle, director del Màster Universitari en Anàlisi Política de la Universitat Oberta de Catalunya, sobre l'abstenció. L'acte s'emmarcava en la commemoració del Dia Internacional de la Democràcia.

Paraules de benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la conferència 'L'abstenció electoral: un repte per a la democràcia?'

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

Les dues cites electorals de l’any 2015 van revelar un significatiu augment de l’abstenció, una tendència que malauradament fa anys que es constata en l’entorn europeu, però que aquí a Andorra representava una novetat ja que la participació havia estat tradicionalment elevada. La caiguda de la participació en 9 punts a les eleccions generals i, posteriorment, en 4 punts a les comunals significava un toc d’alerta i, alhora, ens plantejava una sèrie d’interrogants:

L’abstenció a Andorra respon a les mateixes motivacions que a França o a Espanya? O bé es donen aquí unes circumstàncies específiques que s’han d’abordar, des de les institucions i els partits polítics, des d’una perspectiva pròpia, potser força diferent?

El cert és que, sense disposar de dades, és pràcticament impossible donar resposta a aquestes preguntes i, per consegüent, actuar de manera eficaç per promoure la participació electoral com a instrument bàsic de la democràcia representativa.

Per aquest motiu, conscients que aquesta inquietud era compartida per les diferents forces polítiques, havent rebut formalment una carta dels Verds d’Andorra que ens instava a abordar aquesta qüestió,  des del Consell General vam decidir encarregar l’elaboració d’un parell d’estudis, un d’ells per part del Departament d’Estadística del Govern i l’altre per part del Centre de Recerca Sociològica (CRES), que ens proporcionessin informació quantitativa i qualitativa sobre l’abstenció, i donar-ne a conèixer les principals conclusions coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Democràcia, el proppassat 15 de setembre.

Va ser l’Assemblea General de les Nacions Unides qui va establir aquesta jornada l’any 2007 i, des d’aleshores, el Consell General s’ha sumat a la seva celebració amb actes diversos. Enguany, vam considerar que el tema de l’abstenció mereixia, més enllà de la presentació de les dades recollides pels estudis del Departament d’Estadística i del CRES, una reflexió aprofundida que ens doni les claus per interpretar aquest fenomen. Per aquest motiu comptem avui amb la presència del professor Albert Batlle Rubio, doctor en Ciència Política i, entre altres, director del Màster Universitari en Anàlisi Política de la Universitat Oberta de Catalunya. La conferència que ens oferirà porta per títol una pregunta que, segons com la responguem, ens porta als responsables polítics i institucionals a actuar d’una manera o altra: “L’abstenció electoral: un repte per a la democràcia?”.

Perquè el que tenim clar és que la democràcia i el parlamentarisme són valors que cal defensar, avui més que mai. Per tant hem de conèixer els desafiaments que afronten en el moment actual, de creixement no només de la desafecció envers la política, sinó també d’extremismes diversos que malauradament troben el terreny abonat per arrelar amb força. Cal fer-ho des d’una aproximació que defugi els tòpics i les frases fetes. De la correcta comprensió d’aquests reptes en depèn, en definitiva, la qualitat de la democràcia present i futura.

Moltes gràcies a tots per la vostra assistència.

Recull estadístic sobre el cens electoral del Principat d'Andorra (2009-2015)

L'abstenció al Principat d'Andorra

Galeria d'imatges