Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Diàlegs sobre “Populisme i mitjans de comunicació” #DemocracyDay

Diàlegs sobre “Populisme i mitjans de comunicació” #DemocracyDay

Consell General, 29 de setembre del 2021

El dia 15 de setembre se celebra mundialment el Dia Internacional de la Democràcia i s’emmarca en les efemèrides que celebra la UIP. Amb motiu d'aquesta celebració el Consell General ha organitzat la taula debat “Populisme i mitjans de comunicació”. L’objectiu d’aquesta taula debat ha estat tractar aquest tema d’interès i que gira al voltant de la salut democràtica. Així doncs, ahir al vespre el vestíbul del Consell General va obrir les portes a aquest debat de la mà de professionals del país per reflexionar i aportar idees sobre aquesta matèria.

La taula debat “Populisme i mitjans de comunicació” va comptar amb la participació del Sr. Andrés González-Nandín, experiodista de RTVA i actualment coordinador al Diari de Barcelona; de la Sra. Laia Ferré, periodista i professora de Comunicació a l’escola andorrana de Batxillerat; i la Sra. Stefanie Ruano, periodista, sociòloga i community manager. Eva Arasa, periodista i escriptora, va ser la responsable de moderar el debat. La benvinguda a l’acte va anar a càrrec de la síndica general, la Sra. Roser Suñé i la cloenda a càrrec de la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila.

Andrés González-Nandín va iniciar el debat abordant la qüestió de què és el populisme. Va fer una contextualització en el temps i va repassar els orígens dels partits populistes. Així mateix, va apuntar que el populisme pot ser una manera de fer política però que en cap cas pot definir una ideologia. Alhora, va reflexionar sobre el fet de banalitzar el concepte populista i de com es juga amb aquest concepte per no entrar en el debat de les idees.

També es va plantejar quin hauria de ser i quin està sent el paper dels mitjans de comunicació davant del populisme. Una de les reflexions al tomb d’aquest tema va ser si els mitjans aprofundeixen suficientment en les debats que mereixen una anàlisi més pausada i de com la dinàmica del prime time de la immediatesa i del periodisme de declaracions no permet aprofundir en els temes ni contrastar la informació afavorint així les fake news.

Ferré va apuntar que avui en dia la joventut consumeix la informació a través de les xarxes socials i aquest és un fet que no afavoreix l’opinió crítica, l’ús de les fonts fiables ni conèixer els matisos. En aquest sentit va remarcar la importància d’educar el joves a l’escola en l’ús de les xarxes socials i la recerca a Internet.

Stefanie Ruano va introduir al debat de com influeixen les xarxes socials alhora de retro alimentar les opinions i fomentar el populisme a través del sistema de logaritmes que utilitzen les empreses com Instagram i Tik-tok.

Galeria d'imatges