Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / 25è aniversari de la Constitució d'Andorra / OSCE PARLIAMENTARY ASSEMBLY 2017 AUTUMN MEETING / Report and speeches / Ms. Meritxell Palmitjavila Naudi, Head of the Andorran Delegation to the OSCE Parliamentary Assembly

Ms. Meritxell Palmitjavila Naudi, Head of the Andorran Delegation to the OSCE Parliamentary Assembly

 


XVI Sessió de Tardor OSCE-PA

Intervenció de la cap de la delegació andorrana a l'OSCE-PA en la sessió de clausura

Andorra la Vella, 5 d’octubre de 2017

 

Mme. la Présidente, Mr. le Secrétaire général, chers collègues. 

Si vous me le permettez, Je vais clonclure cette assemblée, en catalan,  la langue officielle d'Andorre.

Costa fer un balanç de tot el què s'ha parlat aquests dies. Penso que han estat ponències de gran qualitat i vull donar les gràcies a l'excel.lència de tots els ponents per haver-ho fet possible.

Aquests tres dies hem assisitit  a una assemblea on els 3 temes que hem tractat, la ciberseguretat, el canvi climàtic i  i l'educació han generat un gran interès per part de tots els participants i han estat molt enriquidors. Hem pogut gaudir d' un gran nombre d'intervencions per part dels Països presents a l'assemblea, que demostren  que tenim preocupacions comunes.  

Com va remarcar molt bé la Ministra de medi ambient, agricultura  i sostenibilitat,  Sílvia Calvo,  per resoldre les preocupacions comunes són necessàries solucions globals, d'àmbit internacional, per fixar un marc comú d'intervenció, cooperació i solidaritat entre els diferents Estats i alhora facilitar aplicacions de mesures i accions locals. Aquesta afirmació és vàlida per als tres temes exposats al llarg d'aquests dies.

Si ho creiem així, els parlamentaris tenim un paper primordial a desenvolupar exigint en primer lloc, al nostre respectiu  govern de signar els convenis internacionals corresponents i posteriorment ratificar-los per tal de prendre compromisos reals que impliquin actuacions locals.  Només la suma d'aquestes accions  pot comportar solucions i avenços significatius per fer front a aquests grans reptes per garantir una sostenibilitat durable en el temps i una convivència dels pobles en pau.

El dia de l'obertura ja vaig dir que aquesta és la obligació i la responsabilitat de tots nosaltres els  polítics i que hem d'actuar ràpidament perquè el temps ens atrapa.

Andorra ja ha signat i ratificat els corresponents convenis.

Voldria destacar d'una manera especial el paper de l'educació. Educació és una paraula que anomenem sovint en  les conferències i en les intervencions durant els debats a la OSCE. És la primera vegada que el bureau de la  OSCE  inclou el tema de l'educació com a monogràfic de debat dins una comissió i el debat d'aquest matí ha demostrat que l'educació suscita interès i preocupacions comunes. Em Felicito que hagi estat així, aquí a casa nostra. Tot i així han estat tant nombroses els aspectes que s'han esmentat que huaríem de reprendre el debat en altres sessions de la OSCE. 

Per tant caldria que la OSCE treballés i aprovés una resolució relacionada amb l'educació. Cal lluitar, i la OSCE hi ha de tenir un paper rellevant, per exigir que tots els infants i joves estiguin escolaritzats . És l'eina primordial per la transformació de la societat i garantir l'estabilitat, tal i com heu recordat molts de vosaltres aquest matí.

L'educació és el pilar central i transversal de la solució a totes les peocupacions  comunes que hem compartit aquests dies. En les dues primeres temàtiques exposades en aquesta assemblea, ciberseguretat i canvi climàtic  els ministres van insistir profundament en la necessitat de la prevenció, del foment de l'esprit crític per modificar comportaments i maneres de fer, de l'adquisició de coneixement, de l'educació en  l'ús en les noves tecnologies.

Aquest matí la Sra. Vilarrubla ens ha donat un extens llistat  d'interessants propostes que han vingut complementades per les aportacions i participacions de tots vosaltres per fer front al repte de l'educació per promoure l'educació com a garantia d'estabilitat i desenvolupament. 

Són molts els aspectes que s'han dit aquest matí, En destacaré uns pocs però al meu entendre bàsics, com l'educació per i amb la diversitat impulsant escoles inclusives, d' una educació en valors actituds  i en emocions, per posar  èmfasi en la dimensió humana i no només en els continguts tradicionalment més acadèmics. Perquè en definitiva per garantir una seguretat i una convivència en pau entre tots els pobles, cal afavorir la cohesió social, i comparteixo que cal promoure la pau perque això sigui possible, com també heu recordat molts de vosaltres en el debat.  

L'educació ha de ser innovadora i cal adaptar-la a la realitat de les necessitats socials presents. Ho va dir jacques Delors en el seu llibre, l'éducation, un trésor est cahé dedans i avui més que mai encara segueix vàlid. 

El llibre Parla d'ensenyar els 4 pilars de l'educació, el saber, el saber fer, l'estar i el saber estar. 

Els dos primers pilars són els  més consolidats a les escoles. 

Els pilars de l'Estar i del saber estar han de ser bàsics per construir les relacions humanes dimensió i centrar l'educació en el propi alumne. Han de ser els referents per reformar o repensar l'educació.

Al llarg d'aquestes ponències, Andorra ha intentat mostra els seus compromisos internacionals amb aplicacions concretes en l'àmbit local. Aplicacions que espero que hauran estat enriquidores per a tots vostès.

I per acabar, apreciats collegues, espero que heu gaudit d'aquesta curta estància a Andorra.

En nom meu i de la delegació, voldria donar-vos de nou les gràcies pel vostre interès i haver vingut tant nombrosos. L'èxit d'aquesta assemblea és col.lectiu i el principal èxit sou sens dubte vosaltres els participants.  Voldria agrair de nou el bureau de la OSCE per haver-nos fet confiança, a la junta de presidents per haver acceptat la iniciativa, al Govern d'Andorra per la seva col.laboració i implicació, als ponents, per haver fet possible aquestes excel·lents conferències, als cossos de seguretat, i al Consell General,  els seus secretaris i administratius, al  comitè organitzador, sense la vostra col.laboració i implicació això no hauria estat possible. 

Moltes gràcies a tots.

Descarregueu el discurs