Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Espai premsa / Comunicats de premsa / Legislatura 2011-2015 / XX Sessió anual de l'Assemblea Parlamentària de l'OSCE.

XX Sessió anual de l'Assemblea Parlamentària de l'OSCE.

Belgrad, 6-10 de juliol del 2011.
La delegació del Consell General formada per la M.I. Sra. Olga Gelabert, per la M.I. Sra. Rosa Gili, per la M.I. Sra. Sílvia Calvó i pel M. I. Sr. David Rios, va participar en la 20a. Sessió anual de l'Assemblea Parlamentària que va tenir lloc del 6 al 10 de juliol del 2011 a Belgrad, Sèrbia. Van assistir 250 parlamentaris de 49 estats membres de l’OSCE. Els membres de la delegació andorrana van participar a la reunió de la Comissió Permanent i a les següents reunions de les comissions de treball de l'OSCE-PA: la Comissió d’Afers Polítics i Seguretat; la Comissió d’Afers Econòmics, Ciència, Tecnologia i Medi Ambient; i la Comissió de Democràcia, Drets Humans i Qüestions Humanitàries. 


El tema central de la 20a. Sessió anual de l'OSCE-PA va ser “El reforç de l’eficàcia i l’eficiència de l’OSCE, un nou començament després de la cimera d’Astana”. A més a més, en aquesta sessió, la delegació andorrana va participar en el debat i adopció de 26 punts suplementaris, dels quals en destaca la resolució sobre la situació a Bielorrússia en relació amb la repressió que es va produir durant les eleccions del desembre de 2010; la resolució sobre el “Combat en contra del tràfic d’òrgans”, relativa a determinats fets que van tenir lloc a la regió durant el conflicte dels Balcans dels anys 90; la resolució sobre la “Transició política al Mediterrani”; la resolució sobre “La coordinació de la política migratòria dins l’OSCE”, derivada de l’onada migratòria provinent dels països del nord d’Àfrica en conflicte; i la resolució relativa a la “Seguretat nuclear i protecció ambiental” com a conseqüència del desastre nuclear produït al Japó.

La Representant Especial de l'OSCE-PA en qüestions de gènere, la Sra. Hedy Fry (Canadà) va presentar el seu informe, en el qual es destaca (pàgina 32) la delegació andorrana en el primer lloc del rànquing pel que fa a la presència de dones dins l'OSCE-PA i també pel que fa a la presència de dones dins el propi parlament nacional, amb un 50,6% de presència femenina, seguit pels països del nord d'Europa com Suècia (45%), Islàndia (42,9%) o Finlàndia (42,5%).
(http://www.oscepa.org/images/stories/documents/special_reports/OSCE_PA_Gender_Report_2011.pdf ).

La Declaració final adoptada en la Sessió Anual, “Declaració de Belgrad”, que inclou les tres resolucions principals i els punts suplementaris aprovats es pot descarregar a la pàgina web de l'OSCE-PA (http://www.oscepa.org/).

 

OSCE-PA

L’OSCE-PA és la branca parlamentària de l’OSCE, i està integrada per parlamentaris dels estats que, havent signat l’Acta final de Hèlsinki (1975) i la Carta de París (1990), són membres de l’OSCE. El seu objectiu principal es centra en crear un fòrum multilateral de diàleg interparlamentari per tal d’incidir en la prevenció, gestió i resolució de conflictes en la regió d’Europa; en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat; i en l’enfortiment i cooperació entre les institucions democràtiques dels estats membres. En aquest sentit, l’OSCE-PA està formada per tres Comissions Generals:
- Assumptes polítics i Seguretat
- Assumptes econòmics, ciència, tecnologia i medi ambient
- Democràcia, drets humans i qüestions humanitàries
Els membres de l’OSCE-PA intervenen també en missions a curt termini d’observació d’eleccions.