Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Discurs de la síndica general, Roser Suñé, amb motiu de la celebració de la Sessió tradicional de Sant Tomàs.

Discurs de la síndica general, Roser Suñé, amb motiu de la celebració de la Sessió tradicional de Sant Tomàs.

Consell General, 21 de desembre del 2020

El Consell General ha celebrat avui 21 de desembre, la Sessió Tradicional de Sant Tomàs. Enguany, de manera excepcional, la sessió tradicional ha tingut lloc a l'hemicicle del Consell General així com també la tradicional fotografia de les escales, a causa de les mesures sanitàries per la Covid-19 i poder mantenir la distància de seguretat.

Abans d'iniciar la sessió la Cambra ha guardat un minut de silenci en memòria del primer cap de Govern d'Andorra, Òscar Ribas, polític fonamental per a l'Andorra del segle XX i una persona generosa a l'hora de compartir el seu saber.

Seguidament la síndica general, Roser Suñé, ha llegit la Declaració del Consell General amb motiu del Dia internacional dels drets humans

Tal i com marcava l'ordre del dia de la sessió, s'han presentat els quatre informes de les delegacions internacionals del Consell General, Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF)Delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària de l'Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE)Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) i la Unió Interparlamentària (UIP). La lectura dels informes ha anat a càrrec de la consellera general i presidenta de la delegació a l'APF, Carine Montaner, de la consellera general i presidenta de la delegació a l'APCE, Mònica Bonell, el conseller general i president de la delegació a l'OSCE-PA, Ferran Costa i la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, respectivament.

Abans d'aixecar la sessió, la síndica general, Roser Suñé, ha pronunciat el tradicional discurs de Sant Tomàs, amb el qual ha fet un repàs a l'activitat parlamentària i a l'activitat cultural i social -reduïda significativament per la situació sanitària-, fins a dia d’avui.

  

Discurs de la síndica general, Roser Suñé, amb motiu de la celebració de la Sessió tradicional de Sant Tomàs 2020.

 

Molt Il·lustre Sra. Subsíndica,

Molt Il·lustres Sres. i Srs. Consellers Generals,

Molt Il·lustres, Honorables i digníssimes autoritats,

 

Abans d’aixecar aquesta sessió tradicional de Sant Tomàs, permeteu-me unes paraules.

Som a les acaballes d’un any que ha trasbalsat el món. La crisi que ha provocat la Covid-19, una pandèmia d’abast global, té múltiples cares i les persones que som avui aquí, com a representants de la ciutadania a les institucions, tenim l’obligació de treballar no només per pal·liar els seus efectes, sinó sobretot per pensar estratègies que ens ajudin a sortir-ne prou forts per seguir amb els reptes que fa temps que ens plantegem com a societat.

Al Consell General hem hagut de trobar noves formes de treballar, conscients que en un moment crític com l’actual no podíem interrompre la tasca legislativa que ens ha estat encomanada. Així hem celebrat una sessió del consell general amb la presència  telemàtica d’alguns membres de la cambra, fet que demostra la voluntat d’utilitzar tots els mitjans disponibles, amb el màxim rigor, per poder seguir al servei del ciutadà.

Aquest 2020, hem aprovat 15 projectes i 3 proposicions de llei, a més de 4 tractats internacionals, 7 acords internacionals  d’aprovació tàcita i 3 propostes d’acord. Entre aquests textos, la Llei qualificada dels estats d’alarma i d’emergència i les successives lleis de mesures excepcionals per anar-nos adaptant a l’evolució de la situació sanitària i donar resposta al teixit econòmic i les necessitats socials. Igualment, hem aprovat la Llei d’adhesió del Principat d’Andorra al Fons Monetari Internacional, tenint en compte que les negociacions s’havien iniciat el 3 de gener, abans de l’esclat de la pandèmia a Europa, però que amb aquesta crisi s’ha posat encara més de manifest la importància de formar part de la institució econòmica i financera més rellevant a escala mundial.

Pel que fa al control parlamentari del Govern, aquest s’ha concretat en gairebé un centenar de preguntes amb resposta oral, oral urgent o escrita. D’altra banda, i quant a les propostes d’acord, voldria destacar l’acord relatiu al reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica, que va ser aprovat per assentiment de tots els membres de la cambra el 23 de gener. Ho deia al principi: la pandèmia no ens pot allunyar d’aquells objectius que ens havíem fixat com a societat ni ha de servir d’excusa per no avançar en l’agenda social i mediambiental amb la qual ens havíem compromès. En aquest sentit, vull recordar la implicació d’Andorra amb l’agenda 2030 de les Nacions Unides i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible, que precisament aspiren a una transformació global des de les actuacions locals.

 

Senyores i senyors,

La institució a la qual represento, i estic convençuda que el conjunt d’institucions del Principat d’Andorra, som conscients dels neguits de la ciutadania que, a les portes de les festes de Nadal i a punt d’entrar a un nou any, viu amb angoixa la crisi sanitària i pateix la incertesa de la situació econòmica en què es veu immers el país. L’inici de les vacunacions contra la Covid-19 ens permet albirar la llum al final del túnel i aspirar a la recuperació d’una relativa normalitat, sobretot en aquells àmbits que han sofert més.

La crisi provocada per la pandèmia té efectes evidents sobre l’economia del país i té, a més, importants riscos socials que no podem deixar de banda. El risc més clar és l’augment de la desocupació i, amb ella, les desigualtats socials que operen en contra de la cohesió, pilar sobre el qual se sosté el nostre país. Andorra ha de seguir sent un projecte compartit pel conjunt dels seus ciutadans, un horitzó de futur que haurem de repensar entre tots i on les veus de cadascú de nosaltres han de trobar el seu espai. Per aquest motiu em congratulo de la iniciativa promoguda per tres institucions del país, consell, govern i comuns sota el títol d’Andorra reptes de futur, un espai de reflexió i de debat que si tot ho permet es posarà en marxa el proper mes de gener. Des d’aquí agreixo a tots els implicats la seva excel·lent predisposició i aprofito per fer explícit que aquestes reflexions seran obertes a tota la nostra societat.

Permeteu-me que agreixi públicament totes les iniciatives que han sorgit de la societat civil per tal d’ajudar les persones que més estan patint les conseqüències d’aquesta crisi. Sé que aquestes festes seran molt complicades per a una part de la nostra societat i és per això que avui interpel·lo els consellers i les conselleres generals, i no em cansaré mai de fer-ho,  a seguir treballant com ho han fet els últims mesos. Els ciutadans esperen de nosaltres que sapiguem dialogar i arribar a acords que ens permetin prendre les millors decisions, les més justes, aquelles que tinguin en compte la dimensió global dels assumptes, però també la seva dimensió més humana. Perquè aquest és, senyores i senyors consellers, el nostre deure des del moment en què vam jurar o prometre servir Andorra.  

Les diferents visions que representem no són mútuament excloents, sinó que totes elles sumen les múltiples cares de la nostra societat, dinàmica i diversa. És per aquest motiu, perquè Andorra som totes i tots, que la nostra obligació aquí és saber-nos escoltar i ser capaços de posar-nos en el lloc de l’altre. Els moments de crisi ens exigeixen amplitud de mires, un sentit d’Estat que no entén de petites batalles partidistes, sinó que requereix de la política més gran i més noble. No ens enganyem: això només depèn de nosaltres, de la nostra voluntat i del nostre capteniment en el dia a dia com a consellers i conselleres generals.

 

Distingides autoritats, Senyores i senyors,

No puc parlar de les persones que aquestes festes les viuran amb angoixa sense adreçar unes paraules a les famílies i els amics de les víctimes de la malaltia. Sapigueu que el Consell General té avui un pensament per a totes elles, amb l’esperança que el buit que ens han deixat s’ompli a poc a poc amb el bàlsam del seu record.          

En un any atípic com l’actual, el Consell General ha volgut seguir aportant el seu gra de sorra a l’activitat cultural i la reflexió cívica i social. Si bé les activitats s’han vist reduïdes de manera significativa per la situació excepcional que estem vivint, sí que voldria destacar un parell d’actes d’aquest 2020. D’una banda, la celebració del Dia de la Cultura i el lliurament dels Premis Àgora Cultural. La cultura ha estat un dels sectors que més ha patit les conseqüències de la pandèmia i que ha hagut de buscar noves fórmules per seguir expressant-se. Aquesta és una de les lliçons que des de les institucions hauríem d’aprendre: possiblement ens calguin noves maneres de pensar i actuar quan tot al nostre voltant canvia. Estic convençuda que la cultura també cura i des d’aquesta tribuna vull reafirmar el meu compromís personal i el de tots nosaltres a fi que l’any 2021 puguem enfortir la seva presència.

D’altra banda, amb motiu del Dia Europeu contra el Tràfic d’Éssers Humans, el Consell General va organitzar la projecció del documental “To Kyma. Rescat al mar Egeu” que explica la història d’un grup de socorristes instal·lats com a voluntaris a l’illa grega de Lesbos per salvar la vida de milers de persones que fugen de la barbàrie de Síria, l’Iraq o l’Afganistan. El seu testimoni ens posa un mirall al davant i apel·la a una responsabilitat que va més enllà de qualsevol frontera. Aquesta crisi podria provocar un tancament sobre nosaltres mateixos i, tinc el ferm convenciment que no ha de ser així. Només un mon solidari sobreviurà de manera equilibrada al repte al qual està fent front i per això reclamo el compromís de tots nosaltres amb tots els països que viuen situacions més complexes que les nostres.

 

Digníssimes autoritats,

No voldria acabar sense un missatge per al nou any. Com bé sabeu, tot just acabem de votar el Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2021, instrument essencial de les polítiques públiques. La conjuntura tan delicada que ens ha tocat viure incideix, com no podria ser d’altra manera, en els comptes públics, que preveuen l’increment de les partides destinades a pal·liar els efectes, tant sanitaris com laborals i socials, de la pandèmia, així com la reducció de la despesa corrent de personal i de béns i serveis. La contenció és més necessària que mai per tal de poder destinar els recursos allà on fan més falta. Perquè sabem que al teixit econòmic i social, que ha estat exemplar en el seu sentit de corresponsabilitat i solidaritat, li caldrà tot el suport de les administracions públiques.

Els temps de crisi requereixen més i millor política. Perquè la política és l’instrument que, en un marc democràtic, ens permet articular solucions en pro de l’interès general i el bé comú. Els temps de crisi requereixen que tots aquells que tenim una responsabilitat pública ens esforcem per prendre decisions amb la màxima serenor i sapiguem desenvolupar l’empatia necessària per treballar amb l’altre.

Avui vull refermar el compromís dels consellers i les conselleres generals amb Andorra. Aprofito per agrair al personal de la institució el seu esforç i la seva implicació i també als mitjans de comunicació i als seus professionals la feina que fan per acostar la tasca parlamentària al conjunt de la societat. Tots tenim una gran responsabilitat en aquest moment que estem vivint.

Solidaritat, sentit d’Estat i visió. Tres valors que voldria haver transmès amb aquestes mots i que tenien en Òscar Ribas Reig un ferm defensor. Permeteu-me unes paraules en record de qui fou el primer cap de govern de l’època constitucional. Sens dubte, un polític fonamental en la història andorrana del segle XX i, sobretot, una persona sempre generosa a  l’hora de compartir el seu saber.

Les seves memòries, recentment publicades, ens han d’ajudar a aprofundir en la reflexió del país que volem per al futur, aquesta Andorra que ell tant estimava i que volia més solidària i sostenible. Que el seu llegat pervisqui entre nosaltres i ens empenyi a sortir del nostre confort quotidià. Des d’aquí la nostra simpatia vers la família i els amics. Descansi en pau.

Andorra és afortunada de tenir els seus ciutadans. Amb l’acompanyament de les institucions, sapigueu que travessarem aquesta crisi com ho hem fet altres vegades al llarg d’una història de segles. Que el 2021 ens porti la llum que tant ens ha faltat aquest 2020.

Per unes festes en què la nostra generositat guiï les nostres actuacions.

Moltes gràcies i visca Andorra!   

 

VÍDEO

 

Galeria d'imatges