Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió Tradicional de Sant Tomàs

Sessió Tradicional de Sant Tomàs

Casa de la Vall, 21 de desembre de 2017

El Consell General ha celebrat avui, a la Casa de la Vall, la Sessió Tradicional de Sant Tomàs. Durant la sessió, com de costum, s'han llegit els informes de la delegació del Consell General a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) i de la delegació del Consell General a la Unió Interparlamentària (UIP). Els encarregats de llegir els informes han estat, respectivament, el conseller general i president de la delegació a l'APCE, Carles Jordana, i la subsíndica general, Mònica Bonell. Abans d'aixecar la sessió, el síndic general, Vicenç Mateu, ha pronunciat el tradicional discurs de Sant Tomàs, amb el qual ha fet un repàs a l'activitat parlamentària i de representació institucional de l'últim any.

Discurs del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, amb motiu de la celebració de la Sessió Tradicional de Sant Tomàs 2017:

Sres. i Srs. consellers,

Molt Il·lustres, Honorables i digníssimes autoritats,

Abans d’aixecar la sessió, permeteu-me unes paraules.

Avui, a les acaballes de l’any i coincidint amb la sessió tradicional de Sant Tomàs, toca fer balanç de la feina feta pel Consell General aquest 2017. El resum de l’activitat que tot seguit us presentaré palesa el dinamisme de la institució parlamentària i, per extensió, del conjunt de la societat andorrana. Perquè no hem d’oblidar que el sentit de les lleis és  acompanyar el país en el seu desenvolupament econòmic, en les seves aspiracions socials i mediambientals, en les seves inquietuds culturals i esportives, en les seves relacions amb el món.

Aquest 2017 el volum de la feina legislativa ha estat important: s’han aprovat 30 projectes de llei i 2 proposicions de llei i per dos cops hem aprovat l’actualització del marc pressupostari. Dues d’aquestes lleis, la de modificació de la tarifa general de les taxes sobre el consum i la de modificació del règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, han estat tramitades pel procediment d’extrema urgència i necessitat.

Entre les lleis aprovades durant l’any, voldria mencionar, perquè exemplifica el sentit de la tasca legislativa, la Llei 16/2017, del 13 de juliol, general de l’allotjament turístic. Un text que pretén adaptar als nous temps un dels sectors que ha estat, i volem que continuï sent, un dels pilars de la nostra economia.

S’ha aprovat, així mateix, una llei llargament reivindicada, com és la Llei 20/2017 de drets i deures dels usuaris i dels professionals del sistema sanitari i sobre la història clínica. O una altra llei que empara els drets de les persones i que alhora és una mostra del compromís d’Andorra a escala internacional, com la Llei 9/2017 de mesures per lluitar contra el tràfic d’éssers humans i protegir-ne les víctimes.

Precisament en l’àmbit internacional, voldria subratllar que aquest darrer any s’han aprovat 12 tractats, entre els quals cal destacar, pel que suposa per a l’obertura d’Andorra, els convenis per evitar la doble imposició signats amb Malta i amb els Emirats Àrabs Units.

Pel que fa al control parlamentari del Govern, aquest s’ha concretat, fins a la data, en la formulació de 132 preguntes -54 preguntes amb resposta oral, 6 preguntes amb resposta oral de caràcter urgent i 75 preguntes amb resposta escrita- i 119 demandes d’informació.

Quant a les comissions legislatives, s’han celebrat un total de 152 reunions. La Comissió Legislativa d’Economia s’ha reunit 21 vegades; la Comissió de Política Exterior, 10 vegades; la Comissió d’Educació, Cultura, Recerca i Esports, 12 vegades; la d’Afers Socials, 16 vegades; la de Política Territorial i Urbanisme, 10 vegades; la d’Interior, 36 vegades; la de Sanitat i Medi Ambient, 19 vegades; i la de Finances i Pressupost, 28 vegades. Algunes d’aquestes reunions, aproximadament una cinquena part, han estat compareixences públiques o no públiques dels diferents ministres del Govern.

Parlant de les interacció dels ministres amb el Consell General, també voldria destacar el debat monogràfic sobre sanitat, que va tenir lloc el 8 de juny passat seguint el model del debat de l’any anterior sobre polítiques socials.

Així mateix, el 13 de setembre va tenir lloc el debat d’orientació política del Govern.

En total, hi ha hagut 26 sessions del Consell General: 5 sessions extraordinàries, 2 sessions tradicionals, 6 sessions de preguntes i 13 sessions ordinàries. Vull recordar que, precisament en una d’aquestes sessions ordinàries, es va procedir a la lectura del jurament del nou Copríncep, l’Excel·lentíssim Sr. Emmanuel Macron.

Més enllà de les sessions i de les reunions de les comissions, les delegacions del Consell General als diferents organismes internacionals dels quals formem part han fet una gran feina de representació del Principat, amb un retorn que enriqueix el treball parlamentari i obre noves vies d’intercanvi i cooperació. Avui n’hem pogut sentir dos informes, el de la delegació andorrana a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa i el de la delegació a la UIP, que ens permeten fer-nos una idea de la importància de participar-hi, com també ho fem en l’assemblea parlamentària de la Francofonia.

Aquesta tardor, a més, vam tenir l’honor d’acollir la Setzena Sessió de Tardor de l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Cooperació i la Seguretat a Europa (OSCE-PA). Crec que ens podem sentir orgullosos, després de les felicitacions per part de la presidenta i el secretari general d’aquest organisme, per la bona imatge que vam oferir d’Andorra, tant pel que fa a l’organització de l’esdeveniment i la qualitat de les ponències, com pels serveis i l’atenció que van rebre els parlamentaris i les persones acompanyants. Vull recordar que, en total, es van inscriure 181 parlamentaris de 51 països diferents. Aprofito per felicitar la delegació andorrana i agrair-los la feina d’impuls i coordinació.

Avui, dia de Sant Tomàs, estem a les acaballes de l’actual període de sessions, però la feina del Consell General no s’atura. En aquests moments tenim, en diferents estadis de la tramitació parlamentària, 11 projectes de llei, i 2 més pendents d’admissió a tràmit per la Sindicatura i 4 proposicions de llei. Entre els projectes de llei pendents, hi figura una eina cabdal per al Govern i per al conjunt del país com és el projecte de llei de pressupost per a l’any 2018.

És evident, doncs, que no ens podem permetre d’alentir el ritme. El nostre deure com a consellers generals és treballar per la ciutadania que ens ha fet confiança tot el temps –incert– que tinguem l’honor d’ocupar aquest alt càrrec. Per tant, perquè ens devem en primer lloc al conjunt dels ciutadans, hem de fer tot el possible perquè res –ni futures eleccions ni interessos de partit– no entorpeixi el normal funcionament de la institució parlamentària, dels seus òrgans de representació o de les comissions. Estic convençut que, gràcies al diàleg i la voluntat d’entesa per part de tothom, els treballs del Consell General podran seguir avançant, en endavant, com ho han fet fins ara.

En aquest punt, voldria agrair la dedicació de tots i cadascun dels consellers generals i encoratjar-los a mantenir la mateixa actitud, de compromís i d’interès pels textos legislatius que passen per les seves mans, en aquesta segona meitat –ja avançada- de la legislatura. Tots som conscients que hi ha importants reformes pendents i que caldrà que hi esmercem esforços i expertesa  per tal d’assolir els millors  i més amplis acords.

 

Distingides autoritats,

Un any més, aprofitant que la nova seu parlamentària ens ho permet, el Consell General s’ha obert a la ciutadania, a les persones i a les entitats cíviques i culturals del nostre país. D’aquesta manera, el vestíbul del Consell General i, en alguna ocasió, la Casa de la Vall han acollit al llarg del 2017 els actes més diversos: conferències, taules rodones, exposicions, concerts i altres actes com ara el lliurament de premis de l’Àgora Cultural.  Igualment, hem contribuït a fer visibles jornades internacionals, com ara el Dia Internacional de les Dones, el Dia de la Democràcia o el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que vam celebrar fa ben poc de la mà de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat i amb la presència del Copríncep episcopal, S. E. Mons. Joan-Enric Vives i Sicília.

Sens dubte, la celebració del Dia de la Constitució, el 14 de març, materialitza aquest esperit d’obertura del Consell General, amb la jornada de portes obertes i un programa d’activitats adreçades a públics de diferents edats.

Entre les nombroses visites que hem rebut aquest any, voldria destacar –com no pot ser de cap altra manera- la visita del president de la República Portuguesa, l’Excm. Sr. Marcelo Rebelo de Sousa, convidat a Andorra pel Sr. cap de Govern. Andorra té una important comunitat d'origen portuguès que, amb el seu esforç, ha contribuït a construir el país que avui tenim la sort de gaudir. També ens han visitat, aprofitant que venien al país de la mà del Ministeri d’Afers Exteriors, el ministre d’Afers Exteriors de Letònia i el ministre d’Afers Exteriors i de Comerç d’Hongria;  també ens han fet l’honor de visitar-nos el secretari d’Estat d’Afers Exteriors, Afers Polítics i de la Justícia de la República de San Marino o l’expresident de la Comissió Europea, el Sr. José Manuel Durao Barroso, entre altres personalitats.

D’altra banda, hem donat continuïtat al Consell General dels Joves, que aquest any ha arribat a la seva quinzena edició. Per a nosaltres és molt important contribuir a l’educació cívica i política dels infants i els joves, i és per aquest motiu que, a banda de la celebració del Consell General dels Joves, amb el seu treball en comissió i posterior sessió plenària, tant la Casa de la Vall com la seu nova del Consell General s’obren cada any a les visites escolars dels diferents sistemes educatius del Principat. Som afortunats –i potser de vegades no en som prou conscients- de poder garantir que tots els infants i els joves del país coneguin en primera persona, en el decurs de la seva escolarització, el funcionament de la institució parlamentària i que, d’aquesta manera, se la puguin sentir com a pròpia. La nostra dimensió i la proximitat que aquesta comporta, si les sabem aprofitar, poden ser el millor antídot contra el corrent de desafecció que afecta el nostre entorn més proper.

I perquè creiem justament en el paper central de l’educació en la configuració d’una societat millor, el Consell General ha acceptat la proposta que li va arribar de l’associació GAM21 d’organitzar els Premis d’Innovació Educativa Principat d’Andorra. Una iniciativa adreçada tant als docents com als propis alumnes i que esperem que tingui una bona acollida en aquesta primera edició liderada des de la institució parlamentària.

Després de fer aquest repàs, breu però intens, a l’activitat tant legislativa com de representació institucional del Consell General, penso que és de justícia reconèixer la bona feina de totes les persones que hi treballen i la seva complicitat a l’hora de tirar endavant els diferents projectes que s’han dut a terme durant l’últim any. A tots ells els agraeixo, ben sincerament, la implicació amb la institució. Moltes gràcies.

Aprofito igualment per agrair la tasca dels mitjans de comunicació, que es fan ressò de la nostra activitat i ens ajuden, d’aquesta manera, a compartir-la amb el conjunt de la ciutadania. Moltes gràcies també.


Senyores i senyors, distingides autoritats,

Un dia com avui de fa vint-i-cinc anys, va tenir lloc l’última reunió de la Comissió Tripartida encarregada d’elaborar el text de la Constitució, que després seria adoptada pel Consell General i, posteriorment, el 14 de març de 1993, seria aprovada en referèndum pel poble andorrà.

Avui, per tant, dia de Sant Tomàs del 2017, donem el tret de sortida a la celebració del 25è aniversari de la Constitució, amb la voluntat que al llarg del 2018 puguem festejar l’efemèride, però també reflexionar sobre els valors de la democràcia i els nous horitzons que ens planteja en aquest convuls segle XXI.

Apuntava Edward Gibbon en la seva monumental obra “Història de la decadència i caiguda de l’Imperi romà” que “les diferents religions que existien a l’antiga Roma eren considerades pel poble com a igualment veritables, pel filòsof com a igualment falses i, pel polític, com a igualment útils”. Sapiguem dignificar la política demostrant que, per damunt de la utilitat i les legítimes aspiracions electorals de cadascú, hi ha un compromís sincer amb la ciutadania, hi ha un compromís amb Andorra des d’uns valors que ens creiem de veritat.

Per començar, i no és qualsevol cosa, ens creiem i fem bandera dels principis que la Constitució  proclama com a inspiradors de l’acció de l’Estat: el respecte i la promoció de la llibertat, la igualtat, la justícia, la tolerància, la defensa dels drets humans i la dignitat de la persona.

Aviat farà vint-i-cinc anys, l’aprovació de la Constitució va suposar, per a Andorra, la consolidació institucional de l’Estat modern, i la seva participació com a membre de ple dret en el concert de les nacions. Aquella ingent reforma política i institucional que va tenir lloc el darrer terç del segle XX troba el seu mirall en el procés de transformació econòmica i social que ha iniciat el país els últims anys.

L’Andorra del futur la construïm avui, camí d’Europa, amb l’acompanyament i la complicitat d’Europa. Això vol dir que aquest ha de ser un projecte compartit al qual siguem capaços d’adherir les generacions més joves. Andorra ha de ser, a més de l’origen, el destí al qual aspirin: un país que els ofereixi oportunitats de creixement personal; un país al qual vulguin contribuir amb el seu talent, la seva creativitat i tota l’energia de la seva joventut. Andorra ha de ser la seva realitat i, alhora, la seva utopia.


Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Ens acostem al nou any i és el moment de fer-se bons propòsits. Penso que, com a consellers generals, tenim el deure de mantenir-nos fidels als valors amb els quals ens vam presentar davant de la ciutadania i els quals vam prometre defensar des de la nostra alta responsabilitat.

No voldria acabar sense citar el poema de la poeta portuguesa Ana Maravilhas, autora del llibre “Poemas de Mãos, de Amor e de Mar”, amb el qual el Consell General ha volgut felicitar les festes:

“Tinc els ulls plens d’estrelles

I mans buides que saben esperar”.

Que aquest missatge d’esperança i pau ens acompanyi en el misteri del Nadal i en el nou any que comença.

Molt bon Nadal a tothom i feliç 2018.

Visca Andorra!

Galeria d'imatges