Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Sessió d'estiu de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

Sessió d'estiu de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE)

Estrasburg, 23 de juny del 2021

Del 21 al 24 de juny ha tingut lloc la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE), òrgan parlamentari del Consell d’Europa format per 648 parlamentaris (representants i suplents) procedents de 47 estats membres. Per tercera vegada consecutiva aquest any, i degut a la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, la sessió s’ha dut a terme de manera híbrida, permetent així als seus membres connectar-se a distància o bé estar presents a Estrasburg. La delegació del Consell General encapçalada per la Sra. Mònica Bonell (Grup Parlamentari Demòcrata) i integrada pel Sr. Pere López (Grup Parlamentari Socialdemòcrata), per la Sra. Eva López (Grup Parlamentari Liberal) i pel Sr. Carles Naudi (Grup Parlamentari Ciutadans Compromesos) ha participat en aquesta sessió de l’APCE, a la qual només la Sr. Eva López no hi ha pogut assistir presencialment.

 

Aquesta sessió de l’APCE va debutar amb l’adopció unànime de l’ordre del dia, procedint també a la verificació de poders d’algunes delegacions nacionals i a l’elecció dels vicepresidents a títol d’Itàlia i dels Països Baixos. Seguidament es va acordar organitzar dos debats d’actualitat; el primer sobre “La nécessité d’un mécanisme de solidarité efficace entre les pays européens pour atténuer la pression migratoire sur les pays en première ligne” i el segon sobre “La situation au Bélarus: une menace pour toute l’Europe”.

 

Altres debats que han tingut lloc en aquesta sessió com “Pass ou certificats covid: protection des droits fondamentaux et implications légales”, “L’impact de la pandémie de covid-19 sur les droits de l’enfant”, “Promouvoir la participation des femmes issues de groupes sous-représentés dans la prise de décision politique et publique, La situation des Tatars de Crimée”, Pour une politique européenne relative aux diasporas, Lutte contre l'afrophobie en Europe i Transparence et réglementation des dons de sources étrangères en faveur de partis politiques et de campagnes électorales han generat la participació de parlamentaris de diverses delegacions nacionals que han volgut expressar les seves opinions al respecte.

 

Cal destacar que el Sr. Pere López ha intervingut durant el debat sobre “Les responsables politiques devraient-ils être poursuivis pour les déclarations faites dans l’exercice de leur mandat?” com a ponent designat per la Comissió sobre la Igualtat i la no-discriminació. Durant aquest debat, el conseller general ha donat a conèixer l’opinió de la Comissió sobre l’informe presentat pel Sr. Boriss Cilevičs, informe que ha suscitat molt d’interès entre els parlamentaris europeus.

 

D’altra banda, la Sra. Mònica Bonell ha presentat un discurs al debat sobre l’informe referent a “La liberté des médias, la confiance du public et le droit de savoir des citoyens mentre que el Sr. Pere López ha participat en el debat sobre “Surmonter la crise socio-économique déclenchée par la pandémie de covid-19”, debats d’actualitat que han permès conèixer les realitats dels diferents Estats d’Europa.

 

Durant aquesta sessió, el Sr. Péter Szijjártó, ministre d’Afers Estrangers i del Comerç d’Hongria, país que deté la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa, ha presentat el tradicional comunicat del Comitè de Ministres davant l’APCE i ha respost a les preguntes que li han fet els membres de les delegacions. També s’han adreçat al plenari:

- Sr. Notis Mitarachi, ministre de la Migració i de l’Asil de Grècia.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

- Sr. António Vitorino, director general, Organització internacional per les migracions.

- Sra. E. Tendayi Achiume, ponent especial de les Nacions Unides sobre les formes contemporànies de racisme, de discriminació racial, de xenofòbia i de la intolerància.

 

Amb motiu del 10è aniversari del Conveni del Consell d'Europa sobre la prevenció i la lluita contra la violència envers les dones i la violència domèstica (també conegut com Conveni d’Istanbul) ha tingut lloc a l’hemicicle de l’Assemblea un panell amb debats interactius entre els membres de les delegacions parlamentàries, inclosa Andorra, i diverses personalitats entres les quals destaquen:

- Sr. Alexander De Croo, primer ministre de Bèlgica.

- Sra. Anca Dana Dragu, presidenta del Senat de Romania.

- Sra. Elisabeth Moreno, ministra delegada encarregada de la Igualtat entre les dones i els homes, de la Diversitat i de la Igualtat d’oportunitats de França France.

- Sra. Dubravka Šimonović, ponent especial de les Nacions Unides sobre la violència contra les dones, les seves causes i les seves conseqüències.

- Sra. Marija Pejčinović Burić, secretària general del Consell d’Europa.

- Sra. Zita Gurmai, ponent general de l’Assemblea parlamentària sobre la violència envers les dones.

- Sra. Nadia Murad, militant dels Drets Humans.

 

Aquest Conveni obre el camí per a la creació d'un marc legal a nivell paneuropeu per protegir les dones contra totes les formes de violència, i per prevenir, castigar i eliminar la violència envers les dones i la violència domèstica. El Conveni també estableix un mecanisme específic de seguiment (GREVIO) per garantir l'aplicació efectiva de les seves disposicions per part dels Estats membres signants.

 

També convé assenyalar que l’APCE ha elegit el jutge al Tribunal Europeu dels Drets Humans a títol de Croàcia, essent designat el Sr. Davor Derenčinović.

 

A més del treball que s’ha dut a terme al plenari, els membres de la delegació han participat a les reunions de les comissions de l’APCE de les que són titulars.

 

Per ampliar la informació sobre aquesta sessió de l’APCE, podeu consultar l’enllaç següent:

 

https://pace.coe.int/fr/pages/session-202106

 

 

Galeria d'imatges