Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / Nota informativa relativa a la 24 sessió anual de l’OSCE-PA

Nota informativa relativa a la 24 sessió anual de l’OSCE-PA

Els treballs de l’OSCE-PA es centren en el conflicte a Ucraïna, el terrorisme internacional, el canvi climàtic i els drets humans


La nova delegació del Consell General a l’OSCE-PA ha participat en els treballs que l'Assemblea Parlamentària d'aquesta organització ha programat a Hèlsinki (Finlàndia), del 5 al 9 de juliol en motiu de la seva 24 Sessió Anual.

Aquesta sessió ha resultat rellevant perquè s’han commemorat els 40 anys de la creació de l’OSCE, amb la celebració d’un seminari específic que ha donat lloc a una resolució que pretén millorar els mecanismes d’eficiència de l’OSCE, tan d’observació d’eleccions com de missions sobre el terreny en casos de conflicte. Durant la sessió també s’ha escollit el nou secretari general de l’organització, Sr .Roberto Montella.

Dels debats que han tingut lloc n’ha destacat el relatiu al conflicte entre Rússia i Ucraïna, així com la resolució de la comissió de seguretat, que propugna la modificació de la legislació dels estats per fer front al terrorisme transnacional; i la resolució de la comissió de drets humans per fer front al drama migratori del Mediterrani o a l’abolició de la pena de mort a nivell mundial.

També han destacat les resolucions de la comissió econòmica, que encoratgen als estats membres per assolir un acord global pel que fa a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, en vistes de la reunió que es celebrarà a finals d’any a París, o la resolució que sol·licita a tots els estats membres que dediquin esforços en millorar la gestió i supervisió de les institucions financeres i en combatre la corrupció.

La sessió anual ha estat marcada per les restriccions d’entrada a Finlàndia per part de parlamentaris provinents de Rússia, en virtut de les sancions imposades per la Unió Europea a causa de les violacions, per part de la Federació Russa, de determinades normes de dret internacional.

Els debats han culminat amb l’adopció de l’anomenada Declaració de Hèlsinki, i que es pot trobar a la web (http://www.oscepa.org/).

A més a més, durant la sessió s’han presentat els informes d’observació d’eleccions celebrades a Tadjikistan (1 de març), Regne Unit (7 de maig) i Turquia (7 de juny).

Els 300 parlamentaris, procedents de 54 estats de la zona OSCE, han participat en els debats i l’adopció de la Declaració de Hèlsinki, que conté les tres resolucions principals i 15 punts suplementaris.

La delegació andorrana ha estat formada pels consellers generals Conxita Marsol, Carles Naudi i Pere López, que han mantingut contactes bilaterals amb els petits estats i amb Estats Units, França, Espanya i Portugal, entre altres.



OSCE-PA

L’OSCE-PA és la branca parlamentària de l’OSCE, i està integrada per parlamentaris dels estats que, havent signat l’Acta final de  Hèlsinki (1975) i la Carta de París (1990), són membres de l’OSCE. El seu objectiu principal es centra en crear un fòrum multilateral de diàleg interparlamentari per tal d’incidir en la prevenció, gestió i resolució de conflictes en la regió d’Europa; en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat; i en l’enfortiment i cooperació entre les institucions democràtiques dels estats membres. En aquest sentit, l’OSCE-PA està formada per tres Comissions Generals:

-       Assumptes polítics i Seguretat

-       Assumptes econòmics, ciència, tecnologia i medi ambient

-       Democràcia, drets humans i qüestions humanitàries

Els membres de l’OSCE-PA intervenen també en missions a curt termini d’observació d’eleccions.

http://www.oscepa.org/

Galeria d'imatges