Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / LIX Assemblea Plenària de la Conferència dels òrgans parlamentaris especialitzats en els afers de la Unió Europea dels parlaments dels Estats membres de la Unió Europea (COSAC)

LIX Assemblea Plenària de la Conferència dels òrgans parlamentaris especialitzats en els afers de la Unió Europea dels parlaments dels Estats membres de la Unió Europea (COSAC)

Comissió Legislativa de Política Exterior (CLPE)

 

Els Srs. Carles Enseñat, president de la CLPE, Carles Naudi, vicepresident de la CLPE, i Pere López, membre de la CLPE assisteixen aquests dies, en tant que observadors, a la LIX Assemblea Plenària de la COSAC que té lloc a Sofia (Bulgària) del 17 al 19 de juny del 2018.

La COSAC és la conferència parlamentària més antiga reconeguda en els tractats de la Unió Europea (UE), que agrupa tant representants dels parlaments nacionals membres de la UE com representants del Parlament Europeu, i on a més de ser convidats els parlaments dels països candidats a adherir-se a la UE, poden ser convidats a participar, a iniciativa de la presidència de la UE de torn, altres parlaments nacionals tercers en qualitat d’observadors, especialistes o invitats especials.

Aquesta és la cinquena vegada que el Consell General participa com a observador en aquesta Conferència, un fòrum parlamentari que, des de 1989, treballa per reforçar la legitimitat democràtica en el si de la UE, promoure un paper actiu dels parlaments nacionals en els processos de presa de decisions de la UE, i fomentar la cooperació entre els parlaments nacionals i el Parlament Europeu.

Durant la Conferència s’estan debatent al plenari diversos temes d’actualitat constituïts en sessions de treball que són les següents:

  • Sessió I: Balanç de la Presidència búlgara del Consell de la Unió Europea. La presidència búlgara ha assegurat la continuïtat dels treballs del Consell de la Unió Europea coordinant les polítiques dels Estats membres, regularitzant la política estrangera i de seguretat de la Unió, concloent acords en nom de la Unió Europea amb altres països o organitzacions internacionals i, conjuntament amb el Parlament Europeu, adoptant el pressupost anual de la Unió Europea. 

 

  • Sessió II: Integració i connectivitat dels Balcans occidentals - un nou impuls a la política d’ampliació de la Unió Europea. La col·laboració regional constitueix un element essencial del procés d'integració europea dels Balcans occidentals, contribuint a la vegada a l'estabilitat general del continent europeu.

 

  • Sessió III: Base europea dels drets socials? - construir una Europa més inclusiva i més justa. L'article 3 del Tractat sobre la Unió Europea disposa que un dels objectius de la Unió Europea és el de promoure el benestar dels seus pobles, reivindicant el desenvolupament sostenible d'Europa fonamentat en un creixement econòmic equilibrat i una estabilitat dels preus, una economia de mercat social i competitiva, un progrés social i laboral, i una protecció mediambiental. Els representants dels Estats membres han subratllat que la inseguretat econòmica i social hauria de ser tractada en prioritat i han demanat de treballar seriosament per cercar noves oportunitats econòmiques per la joventut. Els dirigents del Consell Europeu, del Parlament Europeu i de la Comissió Europea, ja varen acordar, durant una reunió en Roma, de treballar per una Europa social, que afavoreixi la igualtat entre els homes i les dones, que combati l'atur, la discriminació, l'exclusió social i la pobresa; una Unió Europea on els joves rebin una millor educació i formació; una Unió Europea que preservi el patrimoni cultural i afavoreixi la diversitat cultural.

 

  • Sessió IV: Una política de cohesió forta i eficaç després de 2020. La política de cohesió i la seva plaça en el pressupost de la Unió Europea són un dels principals assumptes de discussió entre els Estats membres. L'obtenció de resultats concrets i de valor afegit és una de les prioritats del projecte europeu i del seu principal mecanisme de posada en marxa a través del pressupost de la Unió Europea. La política de cohesió es concentra en cinc objectius temàtics claus:

1. Innovació i competitivitat per adaptar les economies als reptes de la mundialització.

 2. Una Europa sòbria en carboni i més verda.

3. Una Europa més connectada gràcies a la mobilitat i a la connectivitat numèrica.

4. Fundar-se sobre les realitzacions de la col·laboració territorial europea.

5. Convergència social, inversió en l'educació, les competències i la inclusió social.

 

  • Sessió V: La col·laboració interparlamentària de la Unió Europea en el context del debat sobre la subsidiarietat i la proporcionalitat. El principi de subsidiarietat està definit en l'article 5 del Tractat sobre la Unió Europea. El seu objectiu principal és el de garantir que el procés de presa de decisió sigui el més proper possible als ciutadans de la Unió Europea i que una acció concreta a nivell de la Unió Europea sigui justificada a nivell nacional i regional. El principi de proporcionalitat, al igual que el principi de subsidiarietat, regula la posada en marxa de competències de la Unió Europea. Conformement al principi de proporcionalitat, l'acció de la Unió Europea ha de limitar-se al que sigui necessari per arribar als objectius dels Tractats de la Unió Europea, és a dir que el contingut i la forma de l'acció sigui compatible amb l'objectiu recercat.

 

Per a més informació, consulteu l’enllaç següent:

http://www.cosac.eu/

 

 

 

 

Galeria d'imatges