Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / L'historiador Carles Gascón pronuncia una conferència sobre els orígens del Consell de la Terra el dia del seu 600 aniversari

L'historiador Carles Gascón pronuncia una conferència sobre els orígens del Consell de la Terra el dia del seu 600 aniversari

Consell General, 11 de febrer de 2019.

L'historiador Carles Gascón ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència 'Andorra 1419. El privilegi del bisbe Tovia i el Consell de la Terra' el dia que precisament s'han complert els 600 anys d'aquest privilegi. A partir del privilegi de l'11 de febrer de 1419, els prohoms de les valls d'Andorra podien elegir anualment els seus representants per tenir cura dels afers que els afectaven. El Consell de la Terra s'ha anat transformant al llarg de la història fins a esdevenir l'actual Consell General. En virtut de la Constitució de 1993, el Consell General "expressa la representació mixta i paritària de la població nacional i de les set Parròquies, representa el poble andorrà, exerceix la potestat legislativa, aprova els pressupostos de l'Estat i impulsa i controla l'acció política del Govern" (article 50).

L'acte ha comptat amb l'actuació dels músics Alexandre Arajol al violí i David Sanz a la guitarra, així com un parlament inicial a càrrec del síndic general, Vicenç Mateu.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de l'acte de celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra:

Molt il·lustres, honorables i digníssimes autoritats,

Senyores i senyors,

Molt bona tarda i sigueu benvinguts a aquest acte de celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra. És per a mi un honor adreçar-vos avui unes paraules, quan es compleixen just 600 anys del privilegi del bisbe Francesc de Tovia, privilegi pel qual els prohoms de les valls d'Andorra podien escollir els seus representants per reunir-se periòdicament i tractar dels assumptes que els concernien. Sis segles d'història, amb les transformacions lògiques aparellades als canvis polítics i socials que hi ha hagut al llarg del temps, ens converteixen en un dels parlaments més antics del món.

Permeteu-me que, com a síndic general, aprofiti una data tan assenyalada com aquesta per reivindicar la nostra llarga tradició institucional, una llarga tradició de pau i entesa, de la qual ens hauríem de sentir orgullosos i defensar amb vehemència com a part de la nostra més genuïna identitat.

Vam iniciar la celebració del 600 aniversari del Consell de la Terra el mes de novembre passat, amb un concert de Jordi Savall, la Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, que ens van oferir un programa dedicat a “Andorra en el Renaixement i el Barroc europeu”. Un viatge musical a través del temps per situar-nos en aquells segles d'un primerenc òrgan de representació de les nostres valls.

Fins al dia d'avui, hem realitzat activitats curosament seleccionades per commemorar tal com es mereix aquest 600 aniversari. Així, el mes de desembre passat, vam presentar la reedició del Manual digest de les Valls Neutres d'Andorra, amb introducció de Joan Massa i transcripció, edició i recerca a cura d'Albert Villaró. Creiem que amb la nova edició, que ha comptat amb el patrocini del Consell General, contribuïm a una major difusió de l'obra d'Anton Fiter i Rossell i, sobretot, a una millor comprensió d’aquesta, gràcies al fet d'incorporar els actuals criteris de transcripció.

D'altra banda, el mes de gener, vam inaugurar l'exposició 'Alternatura' de Joan Xandri. Aquesta exposició, amb una peça monumental que podeu veure aquí mateix, al vestíbul del Consell General, i el gruix de la mostra al cap de casa de la Casa de la Vall, pretén vincular-nos amb els orígens i fer-nos reflexionar de manera dramàtica sobre la nostra relació amb l'entorn. Una temàtica que, des de la perspectiva artística, estem convençuts que també ens acosta als objectius que ens havíem fixat per a la commemoració d'aquesta efemèride: reflexionar sobre qui som i projectar-nos cap al futur sobre la solidesa de les nostres arrels.

I així, mes a mes, arribem a l'11 de febrer, a la data exacta del sisè centenari del Consell de la Terra. La voluntat que aquesta celebració transcendeixi la simple rememoració de l'efemèride es va fer palesa ja quan vam signar un conveni amb l'Institut d'Estudis Andorrans per tal d'atorgar, conjuntament amb el seu Centre d'Estudis Històrics i Polítics, un ajut de tercer cicle. Aquesta beca, que precisament porta el nom de “Consell de la Terra”, ha estat atorgada per primera vegada i esperem que la tesi doctoral resultant contribueixi a engrandir el coneixement, en aquest cas sobre el sistema polític andorrà. 

D'altra banda, amb vistes a una propera exposició sobre el Consell de la Terra, i guiats pel mateix Centre d'Estudis Històrics i Polítics, vam encarregar un estudi historiogràfic al medievalista Carles Gascón. El resultat de la seva recerca és la conferència que avui ens oferirà, un pas més en la construcció del nostre saber a l'entorn del Consell de la Terra. Les seves troballes ens permeten precisar més en la cronologia inicial d'aquest primer Consell de prohoms i de ben segur obren noves línies d'investigació i de debat.

Vull agrair a Carles Gascón la feina feta fins a la data, amb rigor i honestedat intel•lectual, i a ell mateix i tots els historiadors que se sumin en un futur a aquesta línia de recerca, per ajudar a portar l'esperit del 600 aniversari més enllà del 2019. També vull agrair els músics Àlex Arajol i David Sanz per acompanyar-nos avui, i a tots vostès per sumar-se a una celebració que, certament, és de país i ens convoca a tots.

Andorra -és evident- ha recorregut un llarg camí a través de la història. Moltes de les incerteses a les quals ens enfrontem avui no són pas més complexes que aquelles que van haver de superar, des de temps immemorials, els homes i les dones que ens han precedit: gent valenta, nascuda en aquestes muntanyes o vinguda d'altres indrets amb il•lusió i esperança; que van saber créixer en l'adversitat i ser generosos quan els temps eren millors. A tots ells, a totes elles, que ens han llegat el tresor de l'Andorra de la qual avui gaudim, els vull dedicar, en nom propi i del Consell General, aquesta celebració i el més sincer agraïment. 

Que tots aquells que som avui presents en aquesta sala sapiguem recollir el seu testimoni i convertir-nos en els seus dignes hereus.

Moltes gràcies i, avui com fa 600 anys, visca Andorra.

Galeria d'imatges