Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / L'exposició '25 anys i un dia' es podrà veure al Consell General fins a l'11 de gener

L'exposició '25 anys i un dia' es podrà veure al Consell General fins a l'11 de gener

Consell General, 29 de novembre de 2018.

El vestíbul del Consell General acull des d'avui i fins a l'11 de gener l'exposició '25 anys i un dia', que fa un repàs a l'Andorra constitucional a través d'un recull d'acudits publicats a la premsa diària. Els acudits, publicats al Diari d'Andorra i al Periòdic d'Andorra, són obra dels tres il·lustradors més prolífics que ha tingut el país: Raül Valls, Armengol Tolsà (Ermengol) i Jordi Planellas.

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de la inauguració de l'exposició '25 anys i un dia':

Distingides autoritats, Senyores i senyors,

Bona tarda i gràcies per venir a aquest acte que per a nosaltres és molt especial ja que, a banda de les conferències sobre la democràcia que ens resten dins del cicle que hem organitzat al llarg de l’any, és el darrer que dediquem a la celebració del 25è aniversari de la Constitució.

L’exposició ’25 anys i un dia’, com s’explica al subtítol, és un repàs a aquests 25 anys a través d’un recull d’acudits apareguts a la premsa diària, fent especial èmfasi en l’actualitat del moment constituent. No són tots els il·lustradors, ni molt menys, però sí els més prolífics que ha tingut el país. A tots tres, el Raül –que avui ens acompanya-, l’Ermengol i el Jordi Planellas, els vull agrair que, cadascú amb el seu estil, ens hagin arrencat malèvols mig somriures o aparatoses rialles i sobretot que, amb la seva mirada crítica, hagin copsat l’actualitat amb tant d’encert i ens hagin fet reflexionar-hi.

Veureu que el procés constituent, fins a l’aprovació de la Carta Magna en referèndum i fins a les primeres reaccions i conseqüències en l’àmbit internacional, és un tema present al llarg de tota l’exposició.

L’exposició, de fet, no segueix un ordre cronològic ni temàtic, sinó que intercala moments i fets diversos que el públic, segurament, reconeixerà amb facilitat: bé perquè els va viure, bé perquè són temes recurrents -alguns ho són tant, en realitat, que més val prendre-s’ho amb humor. Hi veureu aeroports, heliports, rotondes... De fet hi ha qui diu que, en alguns aspectes, el temps no sembla haver passat en absolut; hi ha qui diu que el canvi més vistós i aparent d’ençà d’aquells primers anys en que es va aprovar la Constitució és que els polítics d’aleshores, alguns encara presents en l’esfera pública, s’han afaitat gairebé tots el llavors preceptiu bigoti.

Penso que no cal explicar gran cosa més, sinó simplement convidar-vos a passejar i gaudir pel laberint espacial i temporal alhora de l’exposició. Abans, però, vull reiterar l’agraïment tant als il·lustradors com als dos mitjans de comunicació on s’han publicat els seus acudits –el Diari d’Andorra i el Periòdic d’Andorra- per la col·laboració que ens han brindat i per haver-nos posat totes les facilitats per fer aquesta exposició.   

L’aprovació de la Constitució va significar la culminació d’un procés de reforma de les institucions. Andorra, en el seu conjunt, apostava per la seva modernització i això es trasllada també al panorama comunicatiu del Principat, amb una voluntat inequívoca de major transparència i proximitat i amb un paper emergent del rol dels mitjans escrits i audiovisuals.

Els mitjans de comunicació jugaven i juguen avui també, en l’era digital, un paper clau a l’hora de garantir a la ciutadania uns drets fonamentals com són el dret d’informació i la llibertat d’expressió. L’humor gràfic és, precisament, una síntesi immillorable, precisa i certera, d’informació i d’expressió.

Moltes gràcies, i que per molts anys puguem riure.

Galeria d'imatges