Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / L'Assemblea Parlamentària de la Francofonia aprova un quadre estratègic pels anys 2014-2018 i un memoràndum que pretén reforçar el seu paper amb les relacions amb la Organització Internacional de la Francofonia.

L'Assemblea Parlamentària de la Francofonia aprova un quadre estratègic pels anys 2014-2018 i un memoràndum que pretén reforçar el seu paper amb les relacions amb la Organització Internacional de la Francofonia.

Una delegació del Consell General encapçalada per la seva presidenta, Patrícia Riberaygua i la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili han participat a la 40a sessió anual de l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) que s'ha celebrat del 4 al 8 de juliol a Ottawa.

L'Assemblea ha aprovat un quadre estratègic pels propers 4 anys que pretén reforçar el paper de l'APF en les relacions internacionals, dinamitzar les seves relacions amb els parlaments membres, enriquir i diversificar el rol de l'APF en tant que actor francòfon de la cooperació interparlamentària i, finalment aprofundir la relació entre l'Assemblea parlamentaria de la Francofonia i la Organització Internacional de la Francofonia (OIF), integrada pels caps d'Estat i de Govern. Després d'un any de treball, l'Assemblea ha aprovat aquest document que s'ha fet de manera consensuada i incloent les aportacions realitzades per les diferents seccions, entre elles Andorra. L'Assemblea també ha acordat que l'aplicació de les mesures incloses en aquest quadre siguin garantides mitjançant una avaluació anual.

D'altra banda, i després de dos anys d'intensos treballs, l'APF també ha aprovat un memoràndum d'entesa entre l'Assemblea Parlamentària i la OIF on es reforcen les competències com a òrgan consultiu de l'APF, precisa el paper d' interlocutor privilegiat de l'Assemblea i amplia els àmbits de col·laboració entre les dues organitzacions.

 L'Assemblea ha aprovat aixecar les suspensions sobre Guinea, Madagascar i Mali, i també ha admès dues noves seccions: la Confederació parlamentària d'Amèrica i New Hampsire. La secció d'Armènia ha passat de secció associada a secció membre, i s'ha aixecat l'observació a la qual estava sotmesa Costa d'Ivori.

Entre les resolucions aprovades destaca la presentada pel Réseau des femmes parlementaires  ( xarxa de dones parlamentàries) relativa a la participació de dones parlamentàries de l'APF a les avaluacions del Comitè CEDEF (convention sur l'elimination de toutes les formes de discrimination à l'ègard des femmes). Aquesta resolució és resultat del fet que Andorra hagi estat l'únic país on una dona parlamentària ha format part de la delegació que ha assistit a la presentació de l'evaluació del Comité del CEDEF, concretament al 2n i 3r informe que va tenir lloc el 4 d'octubre de 2013 a la seu de l'ONU a Ginebra.

L'Assemblea ha aprovat un total de dotze resolucions impulsades per les comissions política, afers parlamentaris, d'educació i de cooperació i desenvolupament on hi han participat les conselleres andorranes. L'Assemblea també ha escollit un nou president, es tracta de Paul McIntyre, senador de Canadà, que substituirà a l'actual presidenta, Andrée Champagne.

L'Assemblea fou inaugurada pel Secretari General de la Francofonia, Abdou Diouf, el qual va recordar l'important paper de la Francofonia per la defensa de la democràcia, els drets de l'home i la pau en els països francòfons. En aquest sentit ha fet una crida als parlamentaris perquè facin un pas més no només per la democràcia sinó per la Francofonia. aquest serà l'Últim mandat de Diouf com a Secretari General de la Francofonia. També ha anunciat que l'any 2017,coincidint amb el 50è aniversari de la creació de l'APF, l'Assemblea se celebrarà a Luxemburg el mateix país on es va celebrar la primera vegada.

L'Assemblea ha comptat amb la participació de 350 delegats de 42 parlaments entre aquests, una vintena de presidents de parlaments.

 

 


Noticies relacionades

40 Sessió de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF). Ottawa (Canadà), 3 - 8 juliol 2014

Reseau des femmes parlementaires de l'APF

Participació de la delegació andorrana a l'Assemblea Parlamentària de la Francofonia davant de la Comissió Política i la Comissió d'Afers Parlamentaris.

« Gener 2021 »
Gener
DlDtDcDjDvDsDg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Xarxes Socials

Taula Rodona Eduació. 25/01/2021