Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / La delegació del Consell General a l’OSCE-PA defensa l’Acord d’Associació amb la UE com a instrument per garantir la diversificació econòmica.

La delegació del Consell General a l’OSCE-PA defensa l’Acord d’Associació amb la UE com a instrument per garantir la diversificació econòmica.

Consell General, 23 de juny del 2020

Primera reunió de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE amb els microestats membres

Les delegacions d’Andorra, Mònaco, San Marino i Liechtenstein a l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE han participat en la primera reunió que aquest organisme organitza amb els microestats membres.

El president de l’Assemblea parlamentària, Georges Tseretelli, ha estat l’encarregat d’iniciar la reunió, que s’ha celebrat online, juntament amb el secretari general de l’organisme, Roberto Montella. La reunió ha servit per conèixer l’impacte i la gestió de la crisi derivada de la COVID-19 i, alhora, saber quins són els  interessos i necessitats dels microestats dins l’Assemblea Parlamentària.

La Delegació andorrana que ha participat a la reunió estava integrada pels consellers generals: Ferran Costa (GPD), cap de la delegació, Roger Padreny (GPS) i Sandra Codina (GPD).

Ferran Costa ha iniciat la seva intervenció explicant l’impacte de la COVID-19 al país, informant sobre el nombre d’afectats i el nombre de víctimes, així com les iniciatives legislatives adoptades pel mecanisme d’extrema urgència deixant clar que en cap moment s’ha hagut de declarar l’estat d’alarma. En aquest sentit, també ha lamentat la solitud en què s’ha trobat Andorra a nivell internacional durant la gestió d’aquesta crisi. 

En relació als reptes de futur, la delegació andorrana s’ha mostrat convençuda de que l’Acord d’Associació amb la UE és l’instrument adient per aconseguir la diversificació de l’economia. Durant aquesta crisi, els equips tècnics han continuat treballant en l’anàlisi dels diferents annexes del cabal de la UE amb l’objectiu de reprendre les negociacions el més aviat possible. 

Ferran Costa també ha exposat que la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia ha fet que Andorra reconsideri les seves prioritats estratègiques i l’establiment de totes les mesures que puguin garantir que davant una nova crisi el país estigui en una situació més resilent. 

En aquest sentit, el rol d’un futur Acord d’Associació en una nova crisi haurà de ser definit de manera precisa i tenir clar quines són les vies d’accés a instruments de finançament així com tenir la certesa que certes especificitats seran respectades per l’Acord d’Associació.  

Per últim, la delegació del Consell General, també ha exposat el seu desig de desenvolupar la cooperació fora de les quatre llibertats de l’Acord d’Associació en un marc jurídic de referència amb la UE. També ha tramés la importància que suposaria poder incrementar la cooperació transfronterera a nivell regional amb la qual cosa un marc jurídic amb la UE hauria d’aportar-nos plantejaments transfronterers que aportin solucions més adequades que les que actualment Andorra té unilateralment amb França i Espanya.

 

 

 

 

 

Galeria d'imatges