Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / El Consell General acull la conferència 'La mar es guanya amb llibres' a càrrec de Vicenç Villatoro

El Consell General acull la conferència 'La mar es guanya amb llibres' a càrrec de Vicenç Villatoro

L'acte, organitzat pel col·lectiu Portella amb el suport del Consell General i del Comú d'Andorra la Vella, coincideix amb la publicació del número 11 de la revista. El títol de la ponència es correspon amb l'article publicat pel mateix Villatoro, en el qual posa en relleu allò que tenen en comú Ramon Llull, William Shakespeare i Miguel de Cervantes.

Paraules de benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu Zamora, a la conferència 'La mar es guanya amb llibres':

Distingides autoritats,

Senyores i senyors,

Bona tarda i benvinguts al Consell General.

És per a nosaltres un plaer acollir aquesta tarda la conferència “La mar es guanya amb llibres”, a càrrec de l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro. La petició ens va arribar del col·lectiu Portella, que havien previst organitzar aquest acte coincidint amb la publicació d’un nou número de la seva revista. Amb aquesta ja en porten 11 i penso que podem afirmar, sense por, que es tracta hores d’ara d’un projecte consolidat. Per aquest motiu, vull felicitar els seus membres, els actuals però també aquells que van iniciar el projecte o hi van ser en altres moments. Perquè heu demostrat que era possible editar una revista de Cultura a Andorra, que es fa ressò de la creació literària i artística en el sentit més ampli i que, d’aquesta manera, contribueix a posar-la en valor i a convertir-la en pal de paller d’una identitat que és viva i dinàmica.

“La mar es guanya amb llibres” és el títol de l’article que Vicenç Villatoro ha escrit per a aquest número 11 de la revista Portella. Un exercici de literatura comparada que posa en relleu allò que tenen en comú tres escriptors que són cabdals no només per a la literatura en les respectives llengües, sinó per al conjunt de la literatura universal. Es tracta de Ramon Llull, William Shakespeare i Miguel de Cervantes, dels quals aquest 2016 s’han celebrat aniversaris diversos: 700 anys de la mort del primer i 400 anys de la mort dels altres dos.

Segurament aquests centenaris ens han donat l’excusa per aprofundir en la lectura i el coneixement que tenim de tots tres. Com diu Vicenç Villatoro a l’inici del seu article, “la celebració d’un centenari, en el món de la cultura i de la història, sempre és el fruit d’una coincidència: la que es produeix entre una data del passat i una necessitat del present. Només celebrem els centenaris que ens calen. O que ens són útils”.

De ben segur que els centenaris Llull, Shakespeare i Cervantes ens han estat útils en més d’un sentit. Avui tindrem l’ocasió de veure com aquests “tres gegants”, com els anomena Villatoro, no sorgeixen per casualitat i del no-res, sinó que ho fan en un context històric i geogràfic molt particular. El centre del món es desplaça de mar en mar i així ho podem constatar en la literatura. Com a mínim, aquesta és la hipòtesi que se’ns planteja. Espero que gaudeixin d’aquesta conferència.

Moltes gràcies per la seva assistència.

Galeria d'imatges