Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Notícies / 27è aniversari d'AMIDA

27è aniversari d'AMIDA

Consell General, 29 de novembre de 2017

El vestíbul del Consell General ha acollit la celebració del 27è aniversari de l'Associació de Persones amb Diversitat Funcional d'Andorra- AMIDA. L'acte ha comptat amb la participació del professor de Filosofia del Dret a la Universitat de Barcelona, Antonio Madrid, i de l'activista en favor dels drets de les persones amb diversitat funcional, Antonio Centeno. Tots dos han aportat elements de reflexió a l'entorn del dret a la sexualitat de les persones amb diversitat funcional i, en particular, sobre la figura de l'assistent sexual en el marc de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

La benvinguda del síndic general, Vicenç Mateu, ha anat seguida d'unes paraules a càrrec del ministre d'Afers Social, Justícia i Interior, Xavier Espot, i de la presidenta d'AMIDA, Agustina Grandvallet. 

Paraules del síndic general, Vicenç Mateu, amb motiu de la celebració del 27è aniversari d'AMIDA:

Distingides autoritats, senyores i senyors,

Bona tarda i benvinguts.

És un honor per al Consell General acollir la celebració del 27è aniversari de l’Associació de Persones amb Diversitat Funcional AMIDA. En aquesta ocasió, comptem amb el professor de Filosofia del Dret a la Universitat de Barcelona, Sr. Antonio Madrid, i de l’activista en favor dels drets de les persones amb diversitat funcional, Sr. Antonio Centeno, a qui vull agrair que avui ens acompanyin per tractar del desplegament efectiu de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat.

En concret, ens parlaran d’un aspecte que potser no es coneix prou, i que no és altre que la figura de l’assistent sexual per a les persones amb diversitat funcional. I és que la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat és l’instrument que adapta a les persones amb diversitat funcional el ple exercici dels drets humans i les llibertats fonamentals –tots els drets i totes les llibertats.

Recordo molt bé el dia que el Consell General va aprovar la ratificació de la Convenció –o Conveni- , així com el Protocol opcional. Era el 10 d’octubre del 2013 i a la sessió hi havia un públic nombrós. Era, sens dubte, un dia en què s’aprovaven lleis molt importants per a Andorra –la llei d’introducció de l’euro o la modificació del Codi Penal, per posar només dos exemples. Però sé que, si aquella tarda hi havia tantes persones observant la sessió en viu, era per la ratificació del Conveni.

Hi havia representants d’associacions que havien vingut per veure com culminava un llarg procés cap al reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat. Perquè és gràcies a la feina del teixit associatiu, i d’entitats com AMIDA, que vam poder assolir aquesta fita que és, alhora, un compromís de país.

Vull aprofitar l’acte d’avui per felicitar AMIDA en el seu 27è aniversari i agrair la tasca que fa- que feu-, donant suport a les persones amb diversitat funcional. AMIDA ho fa amb l’acció diària i amb campanyes de sensibilització. Ho ha fet també participant activament en la redacció de textos legislatius cabdals, com són la Llei d’accessibilitat o la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat.

Les institucions públiques, i en concret els responsables polítics, tenim el deure d’escoltar i tenir en compte les consideracions i els neguits que ens traslladeu les entitats. Al cap i a la fi, i tal i com ens recorda l’article 6.2 de la Constitució,  el deure dels poders públics –el nostre deure- és el de “crear les condicions per tal que la igualtat i la llibertat dels individus siguin reals i efectives”. Esperem que, de l’acte d’avui, en podrem aprendre, i que la reflexió serà un pas més en el camí cap a la plenitud de drets de les persones amb diversitat funcional.

Cedeixo tot seguit la paraula al ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior.

Moltes gràcies.

Galeria d'imatges