Ves al contingut. | Salta a la navegació

Sou a: Inici / ca / Agenda

Agenda del Consell General

Dilluns, 12
16:00h
Comissió Legislativa de Finances i Pressupost

Ordre del dia

  • Anàlisi de l'informe del ponent relatiu al Projecte de llei del pressupost per a l'exercici 2015.
  • Anàlisi i aprovació, si escau, de l'informe  de la comissió relatiu al Projecte de llei del pressupost pera l'exercici 2015.
  • Reunió no pública.
Dijous, 15
16:00h
Sessió extraordinària del Consell General

Ordre del dia

  • 1- Examen i votació de la presa en consideració de la Proposició de llei per l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica.
  • 2- Examen i votació del Projecte de llei de modificació de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme, del 29 de desembre del 2000.
  • 3- Examen i votació del Projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de la Justícia, del 3 de setembre de 1993, i de la Llei 28/2014, del 24 de juliol, qualificada de modificació de la Llei qualificada de la Justícia, del 3 de setembre de 1993.
  • 4- Examen i votació del Projecte de llei dels transports per carretera.
  • 5- Examen i votació de la Proposta d'aprovació de la ratificació del Protocol núm. 15 que esmena la Convenció per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, fet a Estrasburg el 24 de juny del 2013.
  • 6- Examen i votació de la Proposta d’aprovació de l’adhesió al Conveni per al reconeixement i l’execució de sentències arbitrals estrangeres fet a Nova York el 10 de juny de 1958.
  • 7- Examen i votació de la Proposta d’acord per promoure la igualtat de gènere des del Consell General.
  • 8- Examen i votació de la Proposició de llei de societats cooperatives d’Andorra.
  • 9- Examen i votació del Projecte de llei del Fons de reserva de jubilació.
  • 10- Examen i votació del Projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2015, així com del Projecte de pressupost del Tribunal Constitucional, del Consell Superior de la Justícia i del Projecte de pressupost del Consell General per al 2015.
Divendres , 16
14:00h
Visita del Bàsquet Club MoraBanc Andorra

Una representació del Bàsquet Club MoraBanc Andorra amb jugadors, tècnics i directius, en una visita a la seu de la institució.

Dissabte , 17
12:00h
Concert ONCA, vestíbul del Consell General

El Consell General, el Govern d'Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà es complauen a convidar-vos al concert El classicisme simfònic, que tindrà lloc el dissabte 17 de gener, a les 12 h, al vestíbul del Consell General

L’ONCA estrena temporada i producció al concert ‘El classicisme simfònic’

piano, ligorio, ONCA, Fundació Crèdit Andorrà, Mozzart

El pianista Daniel Ligorio.

El programa versarà al voltant de dos dels compositors més reconeguts de la tradició musical simfònica: Mozart i Beethoven. 

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) estrenarà temporada amb una nova producció: El classicisme simfònic. El concert, organitzat pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, tindrà lloc al vestíbul del Consell General el dissabte 17 de gener, a les 12 h, dirigit per Gerard Claret i amb la presència de Daniel Ligorio, solista de piano. La mateixa producció es podrà escoltar en el concert inaugural de l’onzè Cicle ONCA al Palau, el dijous 22 de gener, a les 20 h.

El programa versarà al voltant de dos dels compositors més reconeguts de la tradició musical simfònica: Mozart i Beethoven.  

En paraules de Lourdes Morgades, periodista especialitzada en música, mai no sabrem del cert si Mozart i Beethoven es van conèixer quan aquest va viatjar a Viena per un breu període de temps la primavera de 1787. Sí que sabem, però, que Beethoven admirava Mozart i que coneixia bé la seva Simfonia número 40 (1788), de la qual va copiar vint-i-nou compassos en una llibreta d'esbossos que va fer servir d'inspiració per compondre el tercer moviment de la cèlebre Cinquena simfonia. La complicitat entre els dos compositors planeja en aquest concert, en el qual s’escoltarà la més popular de les simfonies de Mozart, la número 40, de clara sensibilitat preromàntica, i el Concert per a piano i orquestra número 1 (1795), que Beethoven va escriure amb un peu al passat, Haydn i Mozart, i un altre al futur.

Mozart va escriure la Simfonia número 40 durant un període d'inestabilitat econòmica i professional, amb les número 39 i 41, les últimes del seu catàleg. És la més dramàtica de les tres, "plena d'una alegria sinistra", segons el musicòleg Juan Pedro Franze, que sobreposa "el Mozart angèlic" al "demoníac", en opinió de Pau Casals. S’escoltarà la simfonia en una versió de càmera del compositor, metge i musicògraf hongarès Peter Lichtenthal, un admirador de Mozart que va transcriure en peces de cambra moltes de les seves obres. Lichtenthal creia en les virtuts guaridores de la música i en el seu llibre de 1807 Der musikalische Arzt (El metge musical) parla de "dosis de música".

El número 1 no és el primer concert per a piano escrit per Beethoven. De fet, el que porta el número 2 és anterior, d'entre 1787 i 1789, però el compositor no en va quedar satisfet i el va retocar i publicar posteriorment. La carrera de Beethoven està lligada al piano, instrument del qual era un virtuós. Com Mozart i d'altres compositors intèrprets, sempre necessitava obres noves per a les seves actuacions i aquest concert va nodrir el seu repertori. D'acord amb el diccionari The New Grove, Beethoven el va interpretar per primer cop el 18 de desembre de 1795 a Viena i el va anar tocant fins que va deixar de ser una novetat, aleshores n'escrivia un de nou i publicava el vell. La versió final és de 1800 i es va publicar el 1801. El concert comença amb una extensa i refinada introducció, un primer moviment llarg, un largo vehement en el qual el piano és el protagonista absolut i el clou un brillant moviment.