Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge de les passades eleccions generals, celebrades l’abril del 2019.
Una imatge de les passades eleccions generals, celebrades l’abril del 2019.

Votar en clan baixa l’abstenció


Escrit per: 
A. D. / Foto: BonDia

Decidir el vot en família condiciona positivament la participació en els processos electorals. Ho aclareix l’estudi sobre l’abstenció del CRES encarregat pel Consell General: dels 800 andorrans que van participar en l’enquesta, un 27,6% dels que van votar a les passades generals i un 28,2 dels que ho van fer a les comunals havia consensuat prèviament amb la família la papereta. L’estudi analitza una altra de les especificitats dels processos electorals andorrans, el porta a porta. En aquest cas, però, conclou que en realitat no porta més votants cap a les urnes. A cap parròquia. “Tot i que hauríem ara de determinar quin tipus de porta a porta va ser, si hi va haver més o menys conversa”, ha precisat el director del CRES, Joan Micó, en la presentació de les conclusions, davant de la síndica, Roser Suñé, i representants dels grups.

Singularitats del procés a part, l’estudi aporta dades per a la reflexió, com que en deu anys, entre el 2009 i el 2019, la participació dels grups d’edat de 26 a 35 anys i de 36 a 45 han patit un gran descens en el percentatge de votants: el 28,8% en el primer cas i el 22,8% en el segon. Sumats, resulta que la meitat dels votants en aquesta franja opten per l’abstenció. Per què? A Micó se li acudeixen hipòtesis com que és un període vital en què les qüestions professionals o familiars porten a molts a instal·lar-se fora del país.

Aquí, en els andorrans que resideixen fora, és on sembla trobar Micó una font de preocupació: l’estudi detecta que només vota el 6,2% dels censats fora (en xifres rodones, sols 128 vots per correu a les últimes generals). I caient, perquè fa uns anys era un 20%. I no s’explica per l’envelliment d’aquest grup de població, va plantejar Micó. A banda, hi afegeix, no tots els residents a fora hi consten com a tals. Però amb les dades existents, la conclusió és que “el 5% de l’abstenció és a causa dels no residents” i, tenint en compte un decalatge entre el cens i la situació real, Micó pensa que podria explicar el 10 o fins i tot el 15% dels vots no emesos. Amb tot, i és una de les conclusions del treball, es necessitaria un estudi més aprofundit.

Perfil
De moment, l’estudi dibuixa un perfil de l’abstencionista que apunta als no residents al país, homes de fins a 40 anys (les dones voten més, constata el CRES) o més grans de 75, nascuts a Andorra i de pares no andorrans.  Els resultats del treball indiquen que a les passades generals va votar el 64% dels no nascuts a Andorra davant el 58,3 dels que sí que van néixer al país.

Aquest esbós del CRES apunta també a una més gran abstenció entre els qui es guanyen la vida treballant al comerç o l’hostaleria (no professionals de coll blanc i que poden sentir una “sensació de privació relativa”, proposa Micó, és a dir,  de ser deixats de banda pel sistema) i que viuen a les parròquies més poblades. Són persones  que diuen no seguir la política, no consensuen el sentit del vot amb la família ni tenen candidats entre els que els envolten.

Apunta també el CRES en les seves conclusions que des del 2016 ha disminuït la proporció dels abstencionistes més crítics amb el sistema, mentre que els que no exerceixen ho fan  per les raons que el CRES denomina tècniques (argumenten que no han pogut) o per indiferència. Per què ha decaigut l’abstencionista crític? El director del CRES proposa que deu ser perquè l’enquesta es va realitzar just després del confinament, “quan hi ha una avaluació molt positiva dels polítics i les actuacions del Govern”, una diferència substancial respecte de la crisi del 2008.
 
Pel que fa a les ideologies a què s’adscriuen o identifiquen, “ens ha sortit la mateixa proporció els que es diuen de dretes que d’esquerres”. Reconeix Micó que “ens va sobtar”. I un subjecte a estudiar: l’abstencionista que admet que ja votarà quan pensi que hi ha un rèdit a obtenir. No quantificat, però detectat a les entrevistes.

votar
clan
abstenció

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte